Reportage

Hjälparbetet som bär frukt

Text: Sofia Zetterman
13 september 2022

Det började med en genial idé om att rädda frukt som annars skulle slängas. I dag har det växt till ett företag som producerar och säljer en miljon juiceflaskor årligen.

– Samtidigt räddar vi nästan 500 ton frukt och grönt varje år, säger Truls Christenson, frukträddare och medgrundare av Rscued.

Mer än 30 procent av alla frukt- och grönsaker kastas bort – vilket är helt galet, om du frågar Truls Christenson, en av grundarna till det hållbara juiceföretaget Rscued. För det finns ingen ”planet B”. Företagsvisionen är enkel: Att rädda så mycket frukt som det bara är möjligt. Även om det ibland vore billigare att kasta frukten.

– En hel pall apelsiner kan slängas bara för att det är en enda dålig apelsin i ett av näten, berättar Truls upprört.

Det var när vidden av matsvinnet gick upp för honom som hans mission att rädda frukt inleddes med ett – eller i ärlighetens namn rätt många – samtal till Ica. ”Hej jag heter Truls, får jag rädda er frukt?”

Lite övertalning senare inleddes ett samarbete, som blev startskottet för Rcueds sjuåriga framgångsresa.

– Vi startade i ett gammalt restaurangkök och gjorde allting själva med hjälp av släkt och vänner. Juicen pressades för hand nattetid och såldes sedan dagtid till caféer, restauranger och ICA-butiker i Skåne.

Själv var Truls 19 och hade inte ens bil.

– Så jag köpte periodkort på Skånetrafik och åkte runt till alla kunder och knackade dörr för att hitta nya. Jag hade alltid juice med mig. När jag var på skidsemester i Åre hade jag juiceflaskor i ryggsäcken och sålde in oss där. Att jobba här är att vara kreativ och lite wild and crazy...

90 procent av all frukt- och grönsaksimport i Norden kommer via den så kallade “frukthamnen” i Helsingborg. I närheten ligger Rscueds fabrik där frukten tvättas och sorteras för hand, ett kostsamt hantverk. Allt från kantstötta äpplen till ratade morötter omvandlas till näringsrik, hållbar juice samt shots, lemonad och smoothies.

– De riktiga hjältarna är de som sorterar frukten. Vi har heltidare och extraknäckisar, praktikanter och folk som arbetstränar. Lyckas man förena social hållbarhet med grön och ekonomisk hållbarhet är man på rätt spår, menar Truls.

I fruktfabriken är ingen dag den andra lik. De vet aldrig vilken sorts frukt – eller hur mycket – de kommer få, vilket innebär att sortimentet och smakerna skiftar med årstiderna.

– Citrussäsongen är november till mars, sen får vi mycket melon och bär efter midsommar. Äpplen är det gott om hela året, säger Truls.

Vid enstaka inkommande laster produceras ”limited edition” juicer. Alla drycker pastöriseras för att förlänga bäst-före-datum, då behöver de heller inte förvaras kylda – ytterligare en bonus om man vill vara snäll mot miljön.

– Dessutom känns det så mycket bättre än E-ämnen och socker, tillägger Truls.

Det första året producerade Rscued 40 000 flaskor juice i restaurangköket med hjälp av decilitermått och tratt. När produktionen skalades upp byggdes fabriken där juicerna numer pressas, men fortfarande sorteras varje frukt för hand.

I dag produceras 1 miljon flaskor per år – och antalet medarbetare har vuxit till 16.

Förra året räddades hela 439 ton frukt – och det är snabba puckar som gäller. Truls går i gång på problemlösningen. Ingen utmaning är för stor.

– Vår innovationsprocess är kopplad till vad som slängs, förklarar han.

Nyligen ringde Orkla och hade 36 ton kokta rödbetor som skulle slängas.

– Jag älskar en ”mission impossible” och blev eld och lågor. Vi fick tänka ut nåt gött vi kunde göra för att rädda rödbetorna. Det blev 180 000 kilo rödbetshummus. Nu har vi ”världens största rödbetshummuslansering”...

Trots noll kronor i marknadsföringsbudget växer Rscued så det knakar. Under 2020 växte omsättningen med 50 procent. Juicerna säljs från Ystad till Kiruna och har lanserats på den finska marknaden. Fortfarande finns ingen annan aktör som jobbar med överskott från grossister och dagligvaruhandel i Sverige, men upcycled-branschen globalt för livsmedel är värderad till 46 miljarder dollar och växer 5 procent årligen.

Restprodukterna förvandlas till jord som kan användas för att odla på nytt. Et voilá! Cirkeln är sluten.

Trots rådande pandemi gick företaget plus för första gången 2020.

– Vi var så vassa på att ställa om snabbt att vi snart inte kunde klara volymerna. Vi förvandlade caféer till utlämningshubbar för varor som beställdes via sociala medier, och när folk började bunkra mat ringde vi runt och fick 200 nya butiker med på tåget. Vi gick från ” vi kommer kånka” till ”all time high” månaden efter.

Nu siktar frukträddarna än högre: Målet är att rädda 600 ton frukt och grönt 2022.

– Det tog sju svåra år och en pandemi för att vi skulle lära oss, men nu har vi knäckt koden.

Med hållbarhet i hjärtat försöker Rscued ständigt effektivisera allt från förpackningar till transporter. Bilflottan har därför bytts ut till elbilar – Volkswagen ID.3 och ID.4.

– De är superläckra och det känns så mycket bättre i magen på alla sätt och vis med el.

För Truls präglar hållbarhetstänket även privatlivet.

– Jag är den som äter allas rester på middagar för jag kan inte med att något slängs, man blir arbetsskadad, säger Truls och skrattar.

Många blir handlingsförlamade när man pratar om klimatkrisen.

– Det blir för stort för att göra något åt det. Men om många gör små förändringar, så får vi stora förändringar. Börja i det lilla, som att tänka till när du köper en produkt!

Truls skriver i ett inlägg på LinkedIn att "snart ska Rscued beställa några ID.3:or till".

3 räddningsaktioner av Rscued

1.     Ett skepp lastat med ananas

När ett fartyg med 18 ton ananas stoppades i Europas största kokainbeslag i Rotterdam, så blev ananasen försenad till Sverige och kunde inte säljas. Då gick Rscued in på Youtube för att lära sig hur man gör ananasjuice, och vips hade de producerat 25 000 flaskor!

2.     Räddade rödbetor blir chips

När en bonde ringde och hade rödbetor stora som handbollar – för stora för att säljas – kickade frukträddarnas kreativa process i gång för att rädda de 500 ton av rotfrukten som slängs årligen. Resultatet blev rotfruktschips som produceras i samarbete med Svenska Lantchips.

3.     Must av äppelskruttar

Varje år får Rscued cirka 90 ton kärnhus från ett företag som gör äppelklyftor till barn. Kärnhusen har massor med saft kvar och blir till äppelmust!

Truls 3 rädda-frukt-tips!

1.     Frys in! Frysen är underskattad – om frukt och grönt blir lite ledsna och tråkiga, skär upp och frys in till smoothie.

2.     Ladda ner Rscueds app! Där kan privatpersoner regga sin trädgård och godkänna att Rscued kommer och plockar och räddar dina trädgårdsäpplen. Detta är ett samarbete mellan Städa Sverige, Ica och Rscued som både stöttar föreningslivet och minskar svinn.

3.     Låt dig inspireras! Ta rygg på människor som är duktiga på att tänka på hur de lever och tar hand om vår planet! Följ Ekotipset på Insta!

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Tvätta din bil som ett proffs

Vägen till fjälls med ID.4 GTX

Så klarar elbilarna den svenska vintern

Bläddra vidare i VW eMagasin