Folkfantasten Per-Inge Mattson
Reportage

Folkafantasten: Bilarna sprider sån glädje

Text: Ottilia Friberg
Foto: Anders Andersson
16 augusti 2021

Från att inte haft något bilintresse överhuvudtaget, tog Per-Inge Mattssons liv en oväntad vändning när han i 30-årsåldern köpte sin första ”Bubbla”. Det blev början på ett brinnande intresse som förde med sig nya erfarenheter, upplevelser och en härlig gemenskap.

Att Per-Inge Mattssons första Volkswagen inköptes i mitten av 1990-talet var inte mycket mer än en slump. När barnen blev äldre uppstod behovet av en extrabil och Per-Inge, som på den tiden inte hade något större intresse för bilar, tänkte att en mindre bil borde innebära mindre problem. Dessutom var Volkswagen Typ 1 prisvärda, så valet föll på en så kallad ”Bubbla” från 1962 som han hade sett varit till salu ett tag. Så småningom började han bli varse om att uppmärksamheten hans bil gav:

– När man stannade och tankade kom många fram och sa “En så fin bil får du inte köra på vintern.”

Per-Inge började att uppskatta sin ”Bubbla” allt mer – och intresset för Volkswagen var väckt. Successivt köpte han fler och lärde sig att renovera dem med hjälp av tidningsartiklar och telefonsamtal med likasinnade. Just detta, gemenskapen han funnit genom sitt intresse, är något Per-Inge uppskattar mycket. 

Volkswagen bubbla - Folka
Per-Inge Mattson med sin Volkswagen-samling

Men det var inte allt det nyfunna intresset skulle föra med sig. Det har även tagit honom på flertalet resor, såväl för träffar med andra Volkswagen-intresserade som för att köpa bilar.

En av de där bilresorna är Per-Inges bästa Volkswagen-minne. Hans första renovering av en ”Bubbla” var en 56:a och när den fyllde 50 år tyckte han att den var värd att en tur till Tyskland igen. Tillsammans med två vänner bilade han dit och besökte bland annat fabriken där bilen tillverkats.

Det var en fantastisk resa. Drömresan.
Per-Inge Mattsson

Det bästa med Volkswagen är, enligt Per-Inge, igenkänningsfaktorn och att bilarna sprider glädje bland såväl äldre som yngre.

– Det har varit och är “folkets bil”.

Per-Inge står framför sina Volkswagen bilar på en asfalterad väg

REPORTAGE - översikt

Träffa människorna bakom våra bilar. Våra kunder och hur Volkswagens modeller används i verkliga livet. Här får du en inblick i hur det är att äga en Volkswagen.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Den elektriska resan

ID.3 – från idé till storsäljare

Fem i ID.-familjen

Bläddra vidare i VW eMagasin