Innovation

Elbilar är billigare i drift – men service behövs fortfarande

Innovation

Elbilar är billigare i drift – men service behövs fortfarande

Text: Henrik Lenngren
Foto: Volkswagen
1 juni 2021

Eldrivna fordon har färre delar och det betyder billigare servicekostnader. Men för att din elbil ska hålla extra länge – och för att andrahandsvärdet inte ska sjunka – så behövs regelbundna verkstadsbesök. I varje fall ett tag till…

Elbilar är smartare, enklare och billigare att ta hand om än bensin- och dieselbilar. Elbilar saknar exempelvis luftfilter, oljefilter, bränslefilter, motorkylning och tändstift eller delar som avgassystem och koppling. Färre delar innebär per automatik lägre underhållskostnader.

– Däremot tyder erfarenheter från Norge att framför allt elbilar med snabb acceleration uppmuntrar ett körsätt som ger ett större däckslitage och till viss grad även en högre frekvens av besök på en skadeverkstad, säger Jan Bergh, servicechef på Volkswagen.

Trots att elbilar inte är i behov av olje- eller filterbyten – och dessutom innehåller färre traditionella motordelar som kan gå sönder – är de fortfarande i behov av service. Utöver vanliga inspektionspunkter som genomgång av belysning, däck, bromsar och bromssystem byts friskluftsfilter och bromsvätska ut vid varje service. 

– För elbilar tillkommer också en inspektion av högvoltskomponenter och högvoltskablar, samt en kontroll av högvoltsbatteriets status.
 

Är det framför allt batteriet och däcken som man ska hålla ett extra öga på?

– Det är viktiga områden, men självfallet behöver hela bilen gås igenom för att upprätthålla bilens skick och prestanda, säger Hans.

När det gäller Volkswagens eldrivna modeller på transportbilssidan är inspektionerna till stor del visuella.

– Vi kontrollerar främst spänning och elkomponenter, men lägger också tid på laddningskomponenter, högvoltsbatterier och kablar, säger Mikael Moberg, servicechef för transportbilar på Volkswagen.

I framtiden tror han att elbilar alltmer sällan kommer behöva åka till verkstaden för regelbundna uppdateringar av styrenheter.

– När bilarna kan mjukvaruuppdateras ”over the air” lär det resultera i färre besök.


Så tar du hand om din elbil

  • Håll koll på att 12-voltbatteriet alltid är laddat. Ladda högvoltsbatteriet kontinuerligt.
  • Planera alltid din körning så gott det går. Håll koll på var det finns laddmöjligheter.
  • Tänk på att klimatanläggning, AC och allt som drar ström (exempelvis ditt körsätt, många start/stopp, höga hastigheter) påverkar bilens räckvidd. 
  • Eftersom bilen innehåller en mängd avancerade funktioner kan du undvika framtida problem genom att bilens styrdon uppdateras vid servicebesöket för att optimera laddning, drift och bilens kringutrustning.

INNOVATION - översikt

I våra Volkswagens modeller finns ett stort antal funktioner och innovationer. Från funktioner som underlättar ditt bilägande till innovativ teknik som bidrar till en hållbar produktionskedja.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Elbilar på verkstaden: oljebyten en del av det förgångna

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

Fem i ID.-familjen

Bläddra vidare i VW eMagasin