Tips

Drive thru Stockholm

Text: Ellen Forsberg
Foto: Rickard Croy
2023-10-15

Luncha, dinera och shoppa i Sveriges huvudstad. När huvudstäder i utlandet är för dyra och en weekend kostar skjortan, kan det vara läge att utforska Stockholm. Staden där myllret, maten och människorna möts. Volkswagen eMagasin har valt ut sina guldkorn, med nära anslutning till parkering och laddning.

Fika

Stora bageriet – Här snackar vi bullar som smälter i munnen. Bageriet ligger dessutom i Stockholms äldsta existerande industribyggnad, bara det är värt ett besök.
Sibyllegatan 2

Krümel – Stans (eller kanske världens?) bästa cookies som du aldrig kommer att glömma.
Valhallavägen 53

Gildas rum – Som att hälsa på hos mormor. Inklusive mormors fika.

Skånegatan 79

Luncha

Goma – Asiatisk gastropub där vi tycker man får mycket smak och kvalitét för pengarna. Dessutom ingår alltid deras tryffelmisosoppa i lunchen, bara den är värd ett besök!

Linnégatan 1

Scandwich – Mackornas macka som byggs på höjden. En macka som är värd sin omväg.

Malmskillnadsgatan 17


Café Frankfurt – Lättsamt litet hak som serverar grymma bagels och naturvin. Ett stenkast in på Kungsholmen från Centralstationen.

Pipersgatan 24

Rosenhill Ekerö – Som en hippiekoloni från 70-talet men med nutida smaker. Är du i huvudstaden en söndag bjuds det upp med både backluckeloppis, musteri av dina egna frukter och lunch med smak av den egna trädgården.

Nyckelbyvägen 22

Middag

Pastis – Bortom turistfällorna i Gamla stan hittar du denna genuina franska bistro. Ät middag eller bara sväng förbi på ett glas vin.

Baggensgatan 12

MISSHUMASSHU – Mitt i Birger Jarlspassagen hittar du denna stimmiga och smaksäkra restaurang. Boka bord med kompisgänget och känn pulsen av storstan. Smårätter med smaker från främst Japan mixas med influencer från Sydamerika och Norden.

Smålandsgatan 10

Främmat – Oväntade, kaxiga och träffsäkra smaker med stora influenser från det franska köket hittar du i en källarlokal mitt på Odenplan. Grundarna är kockar från Punk Royale och Adam & Albin, så vänta dig både stämning och hög kreativitet.

Dalagatan 54

Adria ­– Som att komma hem till en italiensk farmor som stått en hel dag och förberett för kvällens middag. Det vill säga genuin italiensk mat med en modern take.

Tulegatan 10

Lilla Ego – Svårt att få bord, men tips från coachen är att köa innan kl 17.00 och testa lyckan på drop in-platserna. Vi rekommenderar ändå att ha en plan B, SÅ populärt är det.

Västmannagatan 69

Shoppa

Tillhör du dem, som vi, som gärna vill fynda hållbart? Då ska du se till att strosa längs Hornsgatan på Södermalm, för att botanisera bland gatans olika second hand-butiker. För lite mer exklusiv second hand-shopping är Arkivet som finns på Östermalm, Vasastan och vid Sergels torg, ett måste.

Har du tight om tid, men vill ändå pricka av flera kända svenska klädmärken? Norrmalmstorg is the place! Här kan du även passa på att svänga förbi Volkswagen Showroom och få en kopp kaffe samtidigt som du provsitter den senaste ID-modellen.

Vill du shoppa i samma anda som Solsidan-Mickan? Då svänger du av från Strandvägen in på Birger Jarlsgatan och rivstartar på Nathalie Schuterman. Fortsätt gatan ner för fler lyxiga utbud och avsluta på Sturegallerian.

Se Stockholm

-Tak – Njut av utsikten, glid in för en Virgin Cocktail eller varför inte köra hela middagen på Stockholms kanske mest centrala takbar? Öppet året om.
Brunkebergstorg 2-4

-SkyView Avicii arena – Åk en glasgondol längs utsidan av Avicii Arena och se Stockholm med panoramautsikt från 85m höjd.

Avicii Arena, Arenatorget 2

-Djurgårdsfärjan – Med en enkel SL-biljett får du se Stockholm från sin vackraste sida. Mellan Slussen, Skeppsholmen och Djurgården går nämligen färjorna stup i kvarten. Passa på att ladda bilen och ta dig en tur till vackra Djurgården på ett smidigt (och vackert) sett!

- Mariaberget – Ta med dig en take away-kopp och promenera längs Monteliusvägen. Detta kallar vi njut with a view!

Några favoritaktiviteter för regniga dagar:

Fotografiska – Upplev fotokonst från alla världens hörn. Passa även på att äta något från deras prisbelönta och växtbaserade kök.

Stadsgårdshamnen 22

Bio Capitol – Slå dig ner i en härlig fåtölj, beställ något att dricka och snacksa på som serveras under bions gång. Trevligt är ordet!

Sankt eriksgatan 82

Ugglan ­– En fritidsgård för vuxna! Spela arkadspel, inomhusboule, rundpingis, sällskapsspel, you name it.

Närkesgatan 6

Astrid Lindgrens hem ­– Boka en visning och besök Astrid Lindgrens hem, som är bevarat precis  som när hon själv levde där.

Dalagatan 46TIPS - översikt

Det finns många tips och knep man kan ta till för att ta hand om sin bil. För att underlätta för dig har vi samlat våra bästa tips på ett ställe.

Bläddra vidare i VW eMagasin

BRF Vålberga om installationen: ”Det har fungerat klockrent”

"Mer premiumkänsla i nya ID.3"

Bläddra vidare i VW eMagasin