Laddning

BRF Vålberga om installationen: ”Det har fungerat klockrent”

Text: Petter Jennervall
Foto: Magnus Glans
1 juni 2021

Det finns en del utmaningar för bostadsrättsföreningar att installera laddplatser. Men Peter Krajewski på HSB BRF Vålberga har succéreceptet:

– Hitta en pålitlig leverantör och installatör.

HSB:s bostadsrättsförening Vålberga består av 276 lägenheter, uppdelade i 10 lägenheter per radhuslänga, så när medlemmarna lyfte frågan om elbilsladdning fick planen bli att sätta laddare direkt på fasaden eller i anslutning till parkeringsplatsen.

– Intresset har varit rätt stort. Vi har tagit fram en standardinstallation med fast pris som alla våra medlemmar kan avropa. Vid lanseringen var det cirka 30 stycken som anmälde intresse direkt och sedan dess fyller vi på allt eftersom, säger styrelseledamoten Per Krajewski.

Vad behövde ni få koll på inför installationerna?

– Vi är en förening med hus byggda på 1960-talet vilket skapar frågor kring just el. Hur mycket kapacitet finns? Kan alla ladda med samma effekt? Vad är maxeffekt vi kan ta ut per laddare? Ska vi köra enfas eller trefas? Vad är det för tjocklek på elkablarna? Vem äger vad när det kommer till elinstallationer i en BRF? Ja, frågorna var många. 


Och hur gick det?

– Installationsfirman Granströms El har varit helt fantastiska i sin roll som rådgivare långt innan vi ens tackade ja till laddboxleverantören Defa. De tog tid på sig och planerade noga hur vi ska bygga och belasta våra nät med tanke på de infrastrukturella begränsningarna vi har.

”De som redan har sina bilar på plats tycker att det fungerar jättebra, och är väldigt glada att vi har tagit fram en lösning som fungerar för alla”, säger Peter Krajewski i BRF Vålberga.

Blev det en prisvärd lösning?

– Det är en hel del pengar men kostnaden per installation är ändå rimlig om
man jämför mellan olika leverantörer.


Varför gjorde ni det?

– Vi märkte att satsningen på elektrifiering inom bilindustrin kommer ta fart så vi ville vara ute i god tid och ta fram en gemensam lösning som fungerar för just våra medlemmar.


Några tips till andra bostadsrättsföreningar som funderar på att göra som ni?

– Ta god tid på er för att undersöka kapacitet och behov. Och hur ser läget ut om tre respektive fem år? Välj en leverantör som kommer ut och undersöker grundligt de förutsättningar som finns, kan garantera rätt effekt och förbrukning och har ett gediget servicenät gällande support och reservdelar. Här har Defa och Granströms fungerat klockrent.

LADDNING - översikt

I takt med att elbilar och laddhybrider blir allt vanligare ökar behovet av att kunna ladda sin bil, både hemma och på resan. Vi hjälper dig att reda ut alla begrepp.

Bläddra vidare i VW eMagasin

Fem i ID.-familjen

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

IONITY ger extra skjuts åt elbilsförarna

Bläddra vidare i VW eMagasin