Innovation

Studie: Elbilen klart bäst för klimatet

Text: Petter Jennervall
Foto: Volkswagen
1 juni 2021

Eldrivet eller förbränningsmotor? En diskussion som nu kanske en gång för alla kan läggas till handlingarna.

Volkswagens livscykelanalys visar nämligen att elbilar redan i dag påverkar klimatet betydligt mindre än fossildrivna fordon.

Det råder ingen tvekan om att elfordon vinner kampen mot bensin- och dieselbilar när det gäller utsläpp vid körning – det kan inte ens de största elbilskritikerna ifrågasätta.

”Men ni måste se till hela livscykeln för att kunna få en korrekt jämförelse – och även väga in utsläpp i tillverkningen” brukar det i stället låta.

Så, det var precis det Volkswagens avdelning för teknisk utveckling bestämde sig för att göra. Undersöka bilarnas hela livscykel och sedan ställa elbilarnas koldioxidavtryck i Europa mot motsvarande för bilar med förbränningsmotor.

Resultatet var en klar seger – för elbilen.

  1.  Studien visar att under hela sin livscykel har en elbil i Europa betydligt mindre påverkan på klimatet.
  2. Trots höga utsläpp i tillverkningsfasen svarar elbilen för betydande besparingar under sin livstid – räknat vid en genomsnittlig europeisk elmix.
  3. Den nya generation av batterier som sitter i ID.3 är en stor förbättring mot till exempel de som sitter i e-Golf.
  4. Den allra viktigaste komponenten är att ladda bilen med grön el.

Volkswagens undersökning har certifierats av det tyska kontrollorganet TÜV Nord och för att kunna jämföra elbilar med motsvarande (moderna) bensin- och dieseldrivna bilar togs TÜV-certifierade balansräkningar fram.

 

Målet för 2050

Målet för 2050

Volkswagen-koncernen i sig ska vara CO2-neutralt i sin balansräkning år 2050; och i 2025 års balansräkning ska koldioxidavtrycket för personbilarna och de lätta transportbilarna ha sänkts med 30 procent jämfört med 2015.

I beräkningarna har utsläppen under hela livscykeln inberäknats, inklusive hela värdekedjan, bilens användning hos kunden och återvinning av fordonet. e-mobilitetsstrategin är den centrala tekniken för att nå dessa mål.

INNOVATION - översikt

I våra Volkswagens modeller finns ett stort antal funktioner och innovationer. Från funktioner som underlättar ditt bilägande till innovativ teknik som bidrar till en hållbar produktionskedja.

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin

Den elektriska resan

Solcellsteknik och energilagring är en smart kombination

Vägen mot klimat-neutral mobilitet

Bläddra vidare i Volkswagen eMagasin