En ID.7 på en vinterväg i Vindelfjällen.

Nio tips för bättre räckvidd med ID.-modellerna i vinter

Är det möjligt att minska förlusten av räckvidd i din helt eldrivna ID.-modell i vinter, utan att kompromissa med komforten? Självklart! Följ bara våra nio tips här nedan.

Tips 1: Läge B i städerna, Läge D utanför
Varje ID.-modell har körläge B och D. B (står för brake: broms) passar bättre vid stadskörning. När du inte gasar laddas nämligen bilen. Den använder den elektriska motorn för att bromsa och omvandlar rörelseenergin till elektrisk energi, vilket lagras i batteriet. Läge D (står för drive: kör) är istället framtaget för motorvägar och större vägar. När du i detta läge tar foten från pedalen fortsätter bilen att “frirulla” fram. Det är helt enkelt bäst att gasa i omgångar för att nå längre sträckor med din ID.

En grå ID.3 på en vinterväg i Malå.

Tips 2: Planera din körning och aktivera Eco-mode
När du kör snabbare än 60 km/h påverkas bilens effektivitet av luftmotståndet. När hastigheten ökar i en elbil, ökar även förbrukningen av el avsevärt. En hastighetsökning på bara 10 km/h kan påverka räckvidden. Planera därför din körning och använd frirullning om möjligt. Aktivera även Eco-mode under körprofilsval från infotainmentsystemet. Detta minskar strömförbrukningen som används till luftkonditioneringen en aning och ger effektivare körning vid acceleration. Du kan göra en ”kickdown”, det vill säga ett hårdare tryck på gaspedalen närsomhelst för att återgå till tidigare använt körläge.

Tips 3: Använd körassistans
Alla ID.-modeller använder Eco-assistenten som standard. Detta innebär att bilen hjälper dig till bättre framförhållning och effektivare körning. Exempelvis ger bilen indikationer på att du ska släppa gasen när du närmar dig en annan bil, ett gathörn eller ett farthinder. Eco-assistenten gör även att bilen återvinner energi där det är möjligt.

Tips 4: Värm bara din sida av bilen
Kör du en ID.-modell med 2-zoners eller 3-zoners klimatkontroll? Om möjligt, värm endast din sida av bilen när du kör ensam. Du kan i förväg via We Connect ID.-appen ställa in denna funktion för att värma upp din bil innan avresa.

Tips 5: Sätt på ratt- och sätesvärmen
Om du kör en ID.-modell med ratt- och sätesvärme är ett tips att aktivera dessa funktioner. Det ger en varm och mysig känsla i vinterkylan. På detta vis kan du även minska den inställda temperaturen i resten av bilen utan att frysa. Detta gör att du kan spara på bilens energiförbrukning och öka räckvidden.

Tips 6: Se till att ha rätt däcktryck
Genom att regelbundet kontrollera däcktrycket kan du minska rullmotståndet. Så lite som 0,3 bar för lågt tryck i däcken kan märkbart påverka bilens räckvidd. Motståndet gör att bilen förbrukar extra energi.

En grå ID.4 fotad med drönare i solnedgång på vinterväg i Malå.

Tips 7: Koppla in bilen till elnätet när du värmer upp den
Innan avresa värmer du på enklast sätt upp bilen via We Connect ID.-appen. När du har bilen inkopplad till elnätet dras inte energi från batteriet för att värma bilen. Detta gör att ditt batteri förblir laddat och bilen får en längre räckvidd. De senaste ID.-modellerna kan värma upp både kupén och batteriet när den är inkopplad till elnätet.

Tips 8: Lämna onödig last hemma
Om du monterar en takbox (endast möjligt på ID.4) så glöm inte att ta bort den när du kommer hem från semestern. Att ha den kvar ökar luftmotståndet när du kör, vilket påverkar energiförbrukningen. Använd inte heller bagaget till att förvara tunga föremål i onödan. En tung bil minskar bilens räckvidd.

Tips 9: Kör på sommardäck när vintern är över
Tänk på att ID.-modellernas sommardäck är särskilt framtagna för att rulla så lätt som möjligt. Vinterdäck eller allround-däck har större rullmotstånd, vilket minskar räckvidden för din bil. Följ Transportstyrelsens riktlinjer för byte till vinter-, respektive sommardäck.

 • Vad innebär räckvidd enligt WLTP?

  Du kan bekvämt komma fram till ditt mål med en Volkswagen ID. oavsett avstånd. Men vad som kan vara bra att vara medveten om är skillnaden mellan beräknad räckvidd och den faktiska räckvidden, trots ett fulladdat batteri.

 • Optimera laddningen vid låga temperaturer

  Optimera laddningen av din ID. Oavsett om du har en elbil eller en bil med förbränningsmotor så innebär kall väderlek en utmaning för bilbatterier.

 • Så sparar du energi vid laddning och körning av din ID.-modell

  Elpriserna beräknas nå höga nivåer i vinter och det kan finnas en risk för brist* på el vid vissa tidpunkter på dygnet då belastningen är som högst. Vad kan du som elbilsförare tänka på för att hjälpa till så mycket som möjligt?

 • Beräkna räckvidden vid olika temperaturer

  Med den nya räckviddskalkylatorn från Volkswagen kan du beräkna din individuella räckvidd baserat på ditt körmönster. Du kan också se hur yttertemperaturen påverkar bilens räckvidd.

Du kan också är intresserad av:

Nya Volkswagen ID.3

Helt elektriska ID.5 GTX 

Du kan också är intresserad av:

Hitta närmaste Volkswagenpartner

Vill du veta mer om våra modeller, provköra eller har någon annan fråga om Volkswagen? Våra partner hjälper dig gärna.