Innovation

”Elbilsbatterier som bostadens energilösning känns jättespännande”

Text: Petter Jennervall
Foto: Rickard Croy
2023-12-06

Elbilsbatterier är, tillsammans med solceller och bergvärme, energilösningen för BRF Stenberg. Och bostadsrättsinnehavarna får samtidigt tillgång till elbilar från Volkswagen.

– Det känns bra i magen med fossilfritt, säger Elisabet Engelbrekts som valt att flytta till oasen utanför Hudiksvall.

BRF Stenberg huserar i ett nybyggt bostadsområde i Hudiksvall och består av åtta bostadsrätter. Sedan ett år tillbaka bor Elisabet Engelbrekts med sin man i en av dem, och de stortrivs.

– Det låg helt rätt i tiden för oss att lämna vår villa och flytta hit. Platsen påverkade förstås, med närheten till stan samtidigt som man ändå är på landet. Golfbana precis utanför, badplats med brygga, fågelsång… Men sen är det ju också hela det hållbara konceptet, med tanken på vår framtida miljö. Att flytta hit kändes självklart, säger Elisabet som till vardags jobbar som arbetsterapeut på Bromangymnasiet i Hudiksvall.

BRF Stenberg huserar i ett nybyggt bostadsområde i Hudiksvall och består av åtta bostadsrätter. Sedan ett år tillbaka bor Elisabet Engelbrekts med sin man i en av dem, och de stortrivs.

– Det låg helt rätt i tiden för oss att lämna vår villa och flytta hit. Platsen påverkade förstås, med närheten till stan samtidigt som man ändå är på landet. Golfbana precis utanför, badplats med brygga, fågelsång… Men sen är det ju också hela det hållbara konceptet, med tanken på vår framtida miljö. Att flytta hit kändes självklart, säger Elisabet som till vardags jobbar som arbetsterapeut på Bromangymnasiet i Hudiksvall.På platsen för BRF Stenberg har det stått hus i 350 år och planen är att de helt nybyggda husen ska stå lika länge. Men det handlar inte bara om hållbarhet i konstruktionen, det rör även ekologisk hållbarhet. I byggfasen men också i vardagslivet i hemmet. Till exempel via fossilfri gasol till spisarna och passiva torkskåp i badrummen i stället för torktumlare.

– Det är så snyggt i alla val av material, säger Elisabet, om designen men också om det faktum att hållbarhetstanken genomsyrat allt från stommar i biokomposit till laserade OSB-skivor som skåpluckor.

Och sen var det förstås det där med fri tillgång till elbil under Volkswagen-projektets gång.

– Vi hade redan pratat om att gå över till elbil privat men har inte skaffat någon än – och att nu dessutom kunna använda bilarnas batterier till energilösningen i hela bostadsrättföreningen, utöver solceller och bergvärme, känns jättespännande.

Hon trivs med tanken på det fossilfria bilkörandet.

– Det känns bra i magen. Och som mormor tänker jag mycket på framtiden. Hur vi ska få till den bra för våra barnbarn, hur energin ska räcka till allting – och en del i det blir ju att använda elbilarnas batterier på det här sättet.

INNOVATION - översikt

I våra Volkswagens modeller finns ett stort antal funktioner och innovationer. Från funktioner som underlättar ditt bilägande till innovativ teknik som bidrar till en hållbar produktionskedja.

Hudiksvall himmelriket för boende med elbil

“Med V2G får elbilsägarna pengar när bilen står standby”

Solcellerna ger familjen gratis bilkörning