2.7.59.9, 2018-10-09 10:11:18

Däck & fälg – lämna inte säkerheten åt slumpen.

När vi utvecklar en ny bilmodell tänker vi på att däcken är bilens enda kontakt med vägen som är  knappt större än fyra fotavtryck. Därför lämnar varje ny Volkswagen fabriken med däck och fälgar vars egenskaper är optimerade för just den specifika modellen. Med Volkswagen originalfälgar och premiumdäck från världens ledande däcktillverkare kan du vara säker på att körsäkerheten, körglädjen och prestandan i din Volkswagen fortsätter att vara på topp, år efter år, i ur och skur. Så lämna inte säkerheten åt slumpen. Prata med oss när det är dags för nya däck och fälgar till din Volkswagen. Vi vet vad som passar på din bil. Vi byggde den ju.

Prata däck med de som kan din Volkswagen.

image

Däcken på din Volkswagen är viktiga. Kanske viktigare än du inser. Ett bildäck rullar under sin livslängd i genomsnitt varv runt jorden och utsätts för ständigt skiftande väder-, temperatur- och körförhållanden. För att garantera att din Volkswagen behåller sina goda kör- och bromsegenskaper i alla lägen, inte minst i en skarp trafiksituation, samarbetar vi med världens ledande däcktillverkare för att kunna erbjuda ett brett utbud av sommar- och vinterdäck som är optimerade för just din bil.

Prata däckval, hjulbyte eller däckförvaring med din Volkswagen Serviceverkstad eller hitta däck som passar din Volkswagen i vår originaltillbehörskatalog.

Volkswagen Originalfälgar – när design blir en säkerhetsdetalj.

image

En fälg ska fungera felfritt och se snygg ut under många hårda mil. Originalfälgar från Volkswagen är en kvalitetsprodukt som genomgått hårda tester för att erbjuda högsta möjliga precision, säkerhet och livslängd. Volkswagen Originalfälgar finns i en mängd varianter, storlekar och dimensioner för alla smaker. Satsa på kvalitet som gör ett starkt och stilrent intryck – hitta dina nya Volkswagen Originalfälgar i vår originaltillbehörskatalog eller prata fälgar, dimensioner och modeller med din Volkswagen-återförsäljare/serviceverkstad. 

Däck- och hjulbyte – låt de som kan din Volkswagen byta hjul och däck på din bil.

image

Dags för hjulbyte? Se till att vara ute i god tid och låt oss byta hjulen åt dig! Boka tid hos din Volkswagen Serviceverkstad – vi kontrollerar dina däck och fälgar efter skador och monterar hjulen snabbt och korrekt så att du kör säkert när våren är i antågande.

Behöver du nya däck till din Volkswagen? Vi hjälper vi dig att hitta rätt däckmodell och korrekta däckdimensioner till din bil. En av fördelarna med att ha byggt din Volkswagen är nämligen att vi vet exakt vad som passar till den. 

Däckförvaringservice – smidigare och säkrare blir det inte.

image

Spar tid och utrymme – låt oss skifta hjulen åt dig och så förvarar vi sommar- eller vinterhjulen du inte använder. Du bokar tid för hjulbyte, vi monterar dina hjul korrekt och förvarar de andra hjulen i en sval, mörk och torr miljö. Dessutom ser vi till att kontrollera däckens mönsterdjup och balansera om hjulen så att däck och fälgar är i topptrim när det är dags att skifta hjul nästa gång. Med vår hjulförvaringsservice slipper du ha hjulen liggande hemma och så vet du att du kör maximalt säkert när den nya säsongen kommer. Smidigare och säkrare blir det inte. Kontakta din Volkswagen Serviceverkstad så löser vi hjulfrågan åt dig.

Dags för sommardäck – här är listan med saker att tänka på.

Premiumdäck med rätt dimension, med rätt däcktryck och med bra mönster ser till att hålla dig trygg och säker på vägarna under sommarhalvåret samtidigt som de ökar ljudkomforten och bidrar till att sänka bränsleförbrukningen i din Volkswagen. Här är några saker att tänka på under sommardäcksäsongen.

Se till att du byter till sommardäck i tid – från och med den 15 april får man enligt svensk lag inte köra med dubbdäck (såvida inte vinterväglag råder)!

Hur tidigt kan du då byta?
Enligt Transportstyrelsen ska ditt fordon ha vinterdäck 1 december–31 mars om det råder vinterväglag. Du kan alltså byta till sommardäck redan före 31 mars förutsatt att väglaget tillåter det där du kör med bilen.

Definitionen av vinterväglag:
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Källa: Transportstyrelsen

Däcken du köper till din Volkswagen ska vara anpassade för bilens vikt samt för hur fort den får köra.
Vi på Volkswagen har testat oss fram till vad som är optimalt för din bils väghållning och prestanda samt vilka däck som passar bilens fälgar bäst. I registreringsbeviset står det vilken dimension bilens däck och fälgar ska ha. Alla däck på bilen ska alltså ha rätt dimension och bör vara av samma fabrikat. Dessutom ska de vara av samma typ – du får till exempel inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt.

Kör inte med friktionsdäck (dubbfria vinterdäck) på sommaren!
Det är visserligen inte förbjudet men både vi och Transportstyrelsen avråder starkt från att köra med friktionsdäck sommartid. Anledningen är din säkerhet. Friktionsdäckens gummiblandning och mönster är utvecklade för vinterväglag och vintertemperaturer. Det gör att de i högre temperaturer ger bilen märkbart försämrade köregenskaper och kan även ge längre bromssträcka. Dessutom slits friktionsdäcken snabbare i höga temperaturer vilket ger onödigt däckslitage och höga kostnader. Det finns med andra ord alla anledningar att byta till riktiga sommardäck!

TIPS: Har du en fyrhjulsdriven bil? Viktigt att tänka på då är att fyrhjulsdriftsystemet är känsligt för skillnader i däckens mönsterdjup. För stor skillnad i mönsterdjup gör att hjulen snurrar olika fort vilket kan leda till onödigt slitage på bilens drivlina och högre bränsleförbrukning. I värsta fall kan det även skada bilens fyrhjulsdriftsystem. Ha därför som vana att regelbundet kontrollera däckens mönsterdjup på din fyrhjulsdrivna bil. Varierar däckens mönsterdjup för mycket är det dags för nya däck. Och då byter man alla fyra däck samtidigt.

Börja i rätt ordning – kolla sommardäckens mönsterdjup innan du skiftar hjul! Att däcken slits lite olika är inget konstigt, det kan bero på olika däcktryck, din körstil mm. Det är rekommenderat att sommardäcken har ett mönsterdjup på minst 3 mm men redan då är bromssträckan på blöt asfalt uppemot 10 meter längre än när däcken var nya. Enligt svensk lag ska ett sommardäck minst ha 1,6 mm mönsterdjup men då ökar bromssträckan med omkring 20 meter. Vi rekommenderar därför att du börjar fundera på att byta däck redan när mönsterdjupet närmar sig 3 mm för att hålla bromsförmågan och vägegenskaperna intakta.

Det är bara bra om dina däck håller länge, det innebär att du har tagit hand om dem. Men gummit i bildäck är även en färskvara – med tiden blir gummit hårt vilket försämrar däckets greppförmåga. Vi rekommenderar därför att du inte har däck som är äldre än fem år. Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (närmast fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år. Till exempel: DOT XX XX XXXX 1812. Det betyder att däcket är tillverkat vecka 18 år 2012.

När din Volkswagen lämnade fabriken var den utrustad med däck som var optimerade för just din bil. Vi samarbetar med några av världens ledande däcktillverkare för att kunna erbjuda premiumdäck med exakt rätt egenskaper för varje enskild Volkswagen-modell. Det är vårt sätt att se till att din Volkswagen behåller sina goda kör- och bromsegenskaper, även i en skarp trafiksituation. Vidare har premiumdäck en gummiblandning som ger längre livslängd och lägre rullmotstånd vilket ger bättre bränsleekonomi. Därför rekommenderar vi att du väljer ett premiumdäck från någon av våra samarbetspartners* när du ska köpa nya däck till din Volkswagen. Du är alltid välkommen att ta hjälp av experterna hos din Volkswagen Serviceverkstad – de ser till att du får exakt rätt däck och rätt fälgar till din bil. Det är det enklaste sättet att se till att det blir rätt.   

Gör dig själv och dina medtrafikanter en tjänst – byt till nya sommardäck i god tid. Det tjänar alla på.  

* Våra samarbetspartners är Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Nokian och Pirelli.

När det är dags för nya däck hjälper din Volkswagen Serviceverkstad dig att välja, byta och skifta till rätt däck för din Volkswagen. Och när din Volkswagen ändå är inne för däck- eller hjulskifte kan du passa på att få fler saker gjorda – varför inte en service, reparation eller ett bromstest. Prata med din servicerådgivare när du bokar.

Du vet väl att vi tar hand om hjulbytet och förvarar dina hjul åt dig när det är dags att skifta till sommar- och vinterdäck? Med vår hjulförvaringsservice bokar du bara tid för hjulbyte och när vi skiftat dem åt dig balanserar vi dem och kontrollerar mönsterdjup på däcken innan vi förvarar hjulen du inte använder under säsongen. Du kan vara säker på att dina hjul blir korrekt monterade och förvarade till dess att det är dags att skifta hjul nästa gång och du slipper att de tar upp plats i garaget eller i källaren. Smidigare blir det inte. Kontakta din Volkswagen Serviceverkstad så löser vi hjulfrågan åt dig.

TIPS: Om du förvarar dina däck själv så kan du på ett enkelt sätt förlänga livet på dem genom att lagra dem korrekt. Däck är känsliga för värme och solljus, därför ska du förvara däcken mörkt, torrt och svalt. Dessutom ska däck som sitter på fälg förvaras liggande medan lösa däck ska lagras stående.

Glöm inte att efterdra hjulmuttrarna någon vecka efter att du skiftat hjul så att du vet att de sitter ordentligt. Be gärna din Volkswagen Serviceverkstad om hjälp. Kontrollera även däckens lufttryck med jämna mellanrum – fel lufttryck påverkar bilens köregenskaper, bränsleförbrukningen och däckets livslängd på ett negativt sätt. Information om korrekt lufttryck för just din bil hittar du i bilens instruktionsbok, på tanklockets insida eller på dörrstolpen när du öppnar förardörren.

Var en trendsetter, se till att boka tid för skifte till vinterdäck hos din Volkswagen-verkstad tidigt på säsongen så att du är redo när halkan väl slår till. För är det något man kan vara säker på är att vintern kommer även i år.

Datum att hålla koll på:
Från den 1 december till den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det råder vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet att använda under perioden 1 oktober-15 april. Vid vinterväglag är det även tillåtet att använda dubbdäck annan tid.