Inspelning av stereoljud i en Volkswagen.
Teknik

Sökandet efter det perfekta e-ljudet.

Teknik

Sökandet efter det perfekta e-ljudet.

6 april 2021

Hur bör en elbil låta så att den uppfattas som både säker i trafiken och acceptabel för andra vägtrafikanter? Vi besöker experterna på e-ljud hos Volkswagen.

Ute på mätbanan vid Volkswagenfabriken i Wolfsburg är det störande höga ljudnivåer. Men det beror inte på att det är en livligt trafikerad väg utanför, utan på djurlivet strax intill. Ett stort antal gäss tar en paus vid processvattenreservoaren i omedelbar anslutning till den 600 meter långa utställningsytan, inför sin vidare väg söderut. Och de är allt annat än tysta. ”Det skulle inte vara så enkelt att mäta just nu”, säger Dr. Ingo Hapke, chef för ljudteamet på Volkswagen, med ett skratt. Därför är det bra att de inspelade filerna redan ligger på hårddiskarna på mätdatorn, och prototypen av ID.3 står i skydd under sin presenning. För bara minuter sedan körde den nya familjemedlemmen hos ID. flera varv runt banan. Om och om igen körde ljudexperterna bilen förbi mätplatsen, som – utrustad med flera stativmikrofoner – är placerad mitt på banan. Inte så tyst som dagens elbilar, utan med ljud som ännu så länge är hemligt, men som längre fram kommer att höras när senare ID.-versioner rör sig på gatorna.

Det gäller alltså ett nytt elektriskt ljud som tas fram på grund av förändrade EU-regler. Den nya bestämmelsen trädde i kraft 1 juli 2019. Den säger att ett akustiskt fordonsvarningssystem (AVAS) måste installeras i nya typer av elhybridfordon och rena elfordon för att skydda andra vägtrafikanter. Det finns ett antal specifikationer som ska uppfyllas. Det ”kontinuerliga ljudet” som det kallas i lagtexten, måste vara hastighetsberoende. Fotgängare och cyklister ska därmed kunna förstå på ljudet om elbilen som närmar sig gasar eller bromsar. Vid backning räcker det med att ljudet låter likadant hela tiden.

EU-reglerna bestämmer volymen på ljudet, men också skillnad i frekvens beroende på avståndet till fordonet. Från en hastighet på 20 km/h sänks ljudnivån något, eftersom ljudet från däcken är tillräckligt så att det konstgjorda ljudet inte längre behövs. Den nya EU-lagen skapar spännande utmaningar för Hapke och hans team. ”Vi vill skapa så mycket ljud som lagen kräver utanför bilen, men så lite som möjligt inne i bilen”, säger Hapke. Detta kan åstadkommas dels genom hur högtalarsystemet placeras (så långt ut i karossen som möjligt), men också genom att i största möjliga utsträckning frigöra högtalaren från karossen. ”Ljud överförs inte bara genom luften, utan också genom föremål”, förklarar Dr. Hapke. EU-reglerna kommer också att begränsa hur ljudet får låta. ”Ett musikstycke eller ljudet av hästhovar är inte tillåtet”, konstaterar Volkswagens ljudexpert.

Dr. Ingo Hapke från Volkswagens Ljudteam.
Dr. Ingo Hapke är chef över ljudteamet på Volkswagen.
En Volkswagen på en dynamometer i den yttre bullertesthallen.
I den yttre bullertesthallen kan Volkswagens ljudexperter testa det utvecklade ljudet under verklighetsnära omständigheter. Med chassi-dynamometern kan man simulera körning i hastigheter upp till 300 km/h. Ljudexperterna undersöker samspelet mellan det elektroniska ljudet och bilens andra, naturliga ljud. Det viktigaste är efterlevnad av de legala kraven.
Detaljbild från fronten på en Volkswagen på en dynamometer i den yttre bullertesthallen.

Men hur ska en eldriven Volkswagen låta i framtiden? ”Vänlig och lätt”, svarar Hapke. Och, naturligtvis, som en omisskännlig Volkswagen. Även om individuella fordonsmodeller varierar tekniskt när det gäller ljud, förstås. En ID. har exempelvis sitt karakteristiska ljud och ljudexperterna vill givetvis framhäva det med sitt arbete. Processen kräver en balansakt av ljudteamet på Volkswagen, för att åstadkomma ljud som följer lagstiftningen, men samtidigt låter trevligt och skiljer ut sig från de andra modellerna.

Hur låter framtidens elektriska ljud?

Michael Wehrmann, en av teamets duktiga ingenjörer, har jobbat med ljud på Volkswagen sedan 2011. ”Vid arbetet med e-up! och e-Golf styrde vi ljudet mot förbränningsmotorer”, avslöjar han. När det gäller ID.-familjen så k