ID. R Pikes Peak
Teknik

Högre, snabbare, tystare.

Teknik

Högre, snabbare, tystare.

7 december 2021

ID. R Pikes Peak.

 

Vad kan Volkswagens elektriska supersportbil egentligen göra? Nog mycket för att nå mållinjen på 4 302 meters höjd på rekordtid, alla kategorier, och vinna bergsloppet Pikes Peak sommaren 2018. Och det genom att använda samma teknik som kommer att driva en helt ny familj bilar från Volkswagen: ID.

En höjdskillnad på 1 440 meter, 156 skarpa kurvor och 19,99 km på 7 minuter och 57 sekunder, först någonsin under 8 minuter. Efter åtta månaders utvecklingsarbete tog sig Volkswagens elektriska prototyp – förstås döpt till ID. R Pikes Peak – bokstavligen till toppen i The Race To The Clouds, som den legendariska tävlingen i Klippiga Bergen också kallas. Ständigt skiftande väder, temperaturer under noll och tunn luft gör det till ett riktigt tufft test.

”Perfekta förhållanden”, säger dr Frank Welsch. Han är styrelsemedlem i Volkswagen Personbilar, med ansvar för teknisk utveckling. För honom representerar det här Volkswagens väg till toppen när det gäller elektrisk bilkörning.

Serpentinvägar i Klippiga bergen
Romain Dumas och hans pokaler
Romain Dumas skapar motorsporthistoria.

Medan bilar med bensin- eller dieselmotorer får kämpa hårt på de här höjderna, har den tunna luften ingen påverkan på elbilar. Det är bara föraren som riskerar höjdsjuka. Föraren i det här fallet är den 40-årige fransmannen Romain Dumas. När Volkswagen tävlade senast i Pikes Peak (1987 med en Golf) var Dumas bara en liten pojke med en dröm – en dröm som förverkligades när han blev Formel 1-förare. Och fabriksförare för Porsche. Och rallyförare, klassiska bilar-förare och åtta gånger mästare i 24-timmarslopp, bland annat Le Mans, Nürburgring och Spa-Francorchamps. 2016 gjorde han det tredje snabbaste loppet i Pike Peaks 102-åriga historia. Trots allt detta har Dumas en enorm respekt för berget. ”Att använda elektr