framtidens dörrsidor och rutor med LCD-skärmar
Teknik

Strålande ljusteknik

Teknik

Strålande ljusteknik

28 november 2019

Mörker, snö och slask. I vårt nordiska klimat är bilens strålkastare och möjlighet att synas oerhört viktiga, för både säkerheten och komforten. Motorreporter Julia Brzezinska har varit på besök hos Volkswagens ljuscentrum i Wolfsburg och blivit både mörkrädd av historien och upplyst om billjuset otroliga utveckling.

Text: Julia Brzezinska
Foto: Volkswagen AG

Det är kväll i Wolfsburg, där Volkswagens största fabrik ligger. Innan vi ska få se vad framtiden har att erbjuda i ljusväg bjuds vi på en historisk tillbakablick genom en kvällstur i en klassisk Bubbla från 1960-talet. Drar du dig för att köra i mörkret? Var då glad att du inte behövde köra bil på 1960-talet med dåtidens halogenlampor. Då hade du blivit mörkrädd på riktigt.

– Var tänder man strålkastarna?, frågar jag.

Ingenjören som sitter bredvid ler. Halvljuset är redan tänt.

Var dåtidens bilstrålkastare inte bättre än så här? Det är inte mycket yta som är upplyst framför bilen, ljuset är gult och lyser lika starkt, eller svagt, som en vanlig glödlampa.

Jämfört med en modern Golf utrustad med LED-strålkastare är skillnaden enorm. I Golfen är skyltarna ordentligt upplysta och människor i vägrenen syns på långt avstånd. Eftersom bilen har dynamiska helljus behöver vi inte heller tänka på att blända av för gående och mötande trafik, det sköts automatiskt.

Optisk parkeringsssistent
Optisk parkeringsssistent. Varför inte använda belysningen som en måttstock som mäter bilens bredd och projicerar den på parkeringsplatsen eller den trånga passage du vill köra igenom?

Ljushistorisk tillbakablick

Den första halogenlampan för personbilar, H1, kom på 1960-talet, och även om mycket har hänt sedan Bubblans tid är halogen fortfarande standard i många av dagens bilar.

I Sharan använder man fortfarande Xenon-teknologi. Men LED börjar ta över alltmer. Skillnaden mellan LED, Xenon och halogen är framför allt ljusets färg, ljusstyrka och livslängd.

LED är även energisnålare och går inte sönder lika ofta.

Det finns även biltillverkare som använder laserstrålkastare för att det är starkt. Lasertekniken är å andra sidan både dyr och mer energikrävande i förhållande till sin prestanda – något som Volkswagen tagit fasta på och därför inte tror kommer att hålla i framtidens elbilar, där man vill minimera energikonsumtionen.

Senaste tekniken ökar ljusstyrkan med 100 meter

Vi fortsätter vår testrunda i Wolfsburg. Som kronan på verket ska vi få testa Volkswagens mest avancerade belysning, IQ Light LED Matrix, som lanserades i nya Touareg förra året. Jämfört med de traditionella LED-strålkastarna, som sitter i Golf, har ljusstyrkan ökat med 100 meter, och ljusflödet går att styra mer precist. Och skillnaden är enorm.

Med IQ Light LED Matrix ser man längre fram och djupare in i skogen och trafikskyltar är upplysta utan att blända tillbaka eftersom ljusstyrkan minskar när de känner av en reflekterande yta.

De adaptiva strålkastarna formar om det belysta området för att anpassa sig till trafiksituationen. Till exempel: Om en bil passerar blir det mörkt bara på bilen. Runt om, framför och bakom är det fortfarande belyst.

Smarta ljusfunktioner för säkerheten

IQ Light LED Matrix har totalt 256 LED-lampor som kan justera ljusstyrkans intensitet, bredd och längd. Här finns även en inbyggd varningsfunktion, som ljusblinkar för att påkalla omgivningens uppmärksamhet.

Det känns som om bilens belysning har nått sin fulländning. Kan den verkligen bli bättre?

Ja, faktiskt. Ingenjörerna ligger redan flera steg före. Snart lanseras High Performance LED, som är en vidareutveckling av LED-lampan där man har hittat en lösning som kan ge 550 meters räckvidd. Det är fullt konkurrenskraftigt med laserlampan, fast till ett lägre pris. Tekniken är till och med mycket enkel, där ökad strömstyrka ger ett starkare sken.

Framtidens ljus — vi testar prototyper

Nu hoppar vi in bilen från testlabbet. Den är utrustad med HD-LCD, något vi kommer att få se i produktion först efter 2020.

Bagageluckan är full med datorer, och i mittkonsolen sitter ett kluster av knappar. Ingenjören justerar några inställningar och vi åker iväg.

Just när jag inte trodde att det kunde bli bättre förvandlas plötsligt natt till dag! Strålkastarna är högupplösta LCD-skärmar med 30 000 pixlar. De bästa strålkastarna har idag drygt 80 pixlar.

Nya Volkswagen Touareg

Detaljreglerad ljusbild

LCD-tekniken kan reglera ljusbilden in i minsta detalj. Till skillnad från dagens adaptiva helljus som bländar av helt blockerar denna teknik bara ljuset på de punkter där det bländar andra trafikanter. Vägen analyseras och ljusbilden ändras 25 gånger per sekund.

Nackdelen med denna teknik är dock att den är energikrävande. Men den öppnar upp för helt nya möjligheter. LCD-lamporna har så hög upplösning att de kan användas som filmprojektorer. Varför inte bjuda in till kvartersbio genom att streama en film mot en slät fasad?

Tekniken kan även användas som en optisk filhållningsassistent som ritar upp linjer på vägen framför bilen som motsvarar bilens bredd. Det underlättar vid körning i mörkret eller genom trånga utrymmen.

Både energisnålt och effektivt

Ett betydligt mer energieffektivt ljusalternativ än HD-LCD är Mikro-LED.

Det mest intressanta med denna teknik är att man kan uppnå samma kapacitet och ljusstyrka som laserlamporna, fast till en betydligt lägre produktionskostnad, genom optisk projicering.

Istället för en LED-enhet på några centimeter använder Mikro-LED tre kretskort på 4 x 4 mm vardera där varje kort har flera små LED-källor med en upplösning på 1 024 pixlar. Därefter skalas ljusbilden upp optiskt för att ge tillräcklig räckvidd.

Denna teknik ligger några år bort – cirka 2025.

Och än lär vi inte ha sett slutet på denna ljusutveckling.

Led-ljus utanför förardörren

Du kanske också är intresserad av:

Fem nivåer av självkörande bilar.