ID. Crozz från sidan, med palmer i bakgrunden.
Teknik

Framtiden ser bra ut.  

Teknik

Framtiden ser bra ut.  

6 april 2021

 ID. Crozz, en designkoll.

Den elektriska prototypbilen glider fram på Los Angeles gator som någonting från en science fiction-film. Nästan tyst, men definitivt inte utan att väcka uppmärksamhet. ID. Crozz är en elektrisk CUV (Cross Utility Vehicle) som kommer med en spektakulär design som är svår att ignorera. De som skapat den – Diana Zynda, Cihan Akcay och Vagarsh Saakyan – vet exakt vad det är som gör den så speciell.

 

Cihan Akcay
Cihan Akcay
  • Har arbetat sju år i Wolfsburg.
  • Var en del av designteamet bakom ID. Crozz exteriör.

När en modetrend får fäste i Kalifornien fortsätter den ofta och erövrar hela världen. Det gäller särskilt om den slagit rot i Los Angeles. Här kör fler människor elbilar än någon annanstans. Och ingen annanstans är en innovativ livsstil en så självklar del av vardagen än på gatorna i LA. Det gör det här till den perfekta platsen att visa nya ID.-familjen från Volkswagen. Det är en familj bilar med något för alla – ID.3, småbilen. ID. Buzz, minibussen. Och ID. Crozz den eleganta CUVen. Med start 2020 kommer de här modellerna att elektrifiera vardagen. De har några av de mest avancerade teknologierna som finns, bland annat innovativ elektrisk drivning och de kommer senare med helt självkörande egenskaper. Men det första du märker är designen. Volkswagens designteam har utvecklat ett koncept som förenar form, funktionalitet och frihet. Det visar en glimt av morgondagen redan på dagens vägar. ”Vi har utvecklat vårt eget designspråk som skiljer sig från modellerna med vanliga förbränningsmotorer, säger Volkswagens exteriördesigner Cihan Akcay. ”ID.-modellerna som vi just presenterat kommer med en hel rad funktioner och detaljer som länkar till det formspråket.”

 

”ID. Crozz tar Volkswagens design till en ny nivå.”

Två poliser tittar på ID. Crozz.
På parkeringen vid Golden Shore, precis vid kustlinjen i Long Beach, skapar ID. Crozz innovativa design uppmärksamhet även bland lagens väktare.  
ID. Crozz framifrån.

Den nya designen: den vackraste formen är frihet.

De tre ID.-fordonen står parkerade vid Golden Shore, Long Beach. Förbipasserande stannar och tittar förundrat på de futuristiska elbilarna. ”Is this for real?” Det är uppenbarligen något som gör ID. Crozz design så annorlunda jämfört med andra moderna bilar. ”ID. Crozz tar Volkswagens design till en ny nivå”, säger Cihan Akcay. Volkswagens traditionellt solida linjer har ersatts av en båge som går längs hela sidan av bilen och drar uppmärksamheten till hjulen. ”Bågen startar vid bakflygeln, går i en djup kontur längs sidan av fordonet och startar igen från axellinjen och över framflygeln. De två linjerna har samma rörelse, men är inte helt parallella.” Och det är inte de enda framträdande dragen  på ID. Crozz sidor. ”Man kan också se den här 3d-kurvan uppifrån. Trots den SUV-liknande designen är ID. Crozz faktiskt mycket aerodynamiskt effektiv.”

Ett nytt ansikte: den innovativa ljussignaturen.

ID. Crozz och de två andra ID.-modellerna har en ljussignatur som är så unik att du känner igen bilarna på långt avstånd. ”Ljus talar till människor på en känslomässig nivå”, förklarar Cihan Akcay. ”Ljussättningen blir därför en allt viktigare faktor. Vår design ser till att särskilt ID. Crozz särskiljer sig från andra fordon.” LED-strålkastarna binds ihop av en linje av ljus, och i mitten sitter ett lysande VW-emblem – ännu en nyhet för ID.-familjen. ”Även i dagsljus drar ID. Crozz blickarna till sig, men i mörker blir det exceptionellt med ljusdesignen. När ljusen tänds börjar Volkswagen-emblemet att pulsera. Sedan vaknar ljuslinjen, den tänds upp från mitten och utåt sidorna längs hela fronten. LED-lampor visar strålkastarnas konturer. Det skapar en upplyst signatur utmärkande för Volkswagen, och välkomnar föraren och bjuder in till en känslomässig upplevelse.”

 

”Interiörbelysningen ändrar färg i självkörande läget – den skapar en slags animation.”

Vagarsh Saakyan
Vagarsh Saakyan
  • Har arbetat i Wolfsburg i sju år.
  • Var en del av designteamet bakom ID. Crozz interiör.
Bilfakta om ID. Crozz
Diana Zynda
Diana Zynda
  • Har jobbat i Volkswagens designteam i Wolfsburg i mer än 14 år.
  • Leder avdelningen för fordonskulörer och inredning i elbilar.

Ett kraftuttryck på fyra hjul: den intensivt röda färgen.


ID. Crozz metallic-röda färg är en annan grundfaktor i den nya designen. ”Rött symboliserar djärvhet och skapar uppmärksamhet”, säger Diana Zynda, som leder avdelningen för fordonskulörer och inredning i elbilar. ”Kulören är ett uttryck för stoltheten vi känner för vår första elektriska CUV. Vi ville också göra oss av med klichén att en futuristisk look betyder kyliga kulörer. Materialen i ID. Crozz andas komfort och värme.” ”Våra designers har alltid ögonen öppna för nya trender och material. Vi har också ett nära samarbete med Volkswagen Research och Future Labs – avdelningar som skapar företagets visioner för framtiden. Det hjälper oss att vara så innovativa som möjligt. Vi kan mycket precist filtrera ner vart olika trender tar vägen, och integrera det i våra nya modeller.” En annan familjeegenskap bland ID.-modellerna är tvåtonskulörerna. ”ID. Crozz har ett kontrastrerande svart tak som får bilens silhuett att verka flackare. Takramens och c-stolparnas silverkulör skapar kontrast gentemot resten av karossen. Det är ett designelement som ger alla ID.-modellerna en unik kontur”, tillägger Cihan Akcay.

”Materialen andas komfort och värme.”

ID. Crozz interiör med ratten och den grå klädseln.
Du kan styra funktioner i ID. Crozz intuitivt och knapplöst genom en touchscreen eller med röstkommandon. Alcantaraklädseln med en speciell design gör interiören särskilt komfortabel och avkopplande.
Fronten av ID. Crozz i fågelperspektiv.

Hemma överallt: smarta material i interiören.

ID. Crozz har inga b-stolpar. Framdörren öppnas hela 90° och bakdörren glider ut och bakåt längs bilen. Det betyder att du kan se hela interiören på en gång. ”Det ger också passagerna fler olika möjligheter att enkelt komma in i bilen”, säger Vagarsh Sayan, ID. Crozz interiöredesigner. Bilens designers har konsekvent hållit sig till en subtilt grå nyans inuti bilen – grå detaljer, grå textilier. ”För oss är grått det nya svarta”, säger Diana Zynda. ”Det är en del av vår strategi när det gäller elbilar, och i synnerhet för ID. Crozz.” ID. Crozz designsignatur reflekteras också interiört. Ett exempel är de röda dekorsömmarna. ”Alcantarastolarna har en speciell stoppningsdesign som skapar en mer ombonad atmosfär. Med tankarna på självkörande egenskaper och ett helhetsgrepp om mobilitet ändrar Volkswagen prioriteringarna när det gäller interiören. Nya smarta material har radikalt breddat arbetsfältet för oss materialdesigners”, förklarar Zynda.

Rum för äventyr: Open Space-konceptet.

Less is more. Och frånvaron av b-stolpar ger ID. Crozz mer rum för spontanitet. ”ID. Crozz Open Space-koncept ger flexibla möjligheter att använda bilens inre, och ger därmed större utrymme. Baksätet kan flyttas för att frigöra mer plats. Den justerbara mittkonsolen kan flyttas framåt och bakåt. Det ger föraren helt nya möjligheter sätt att dela upp rummet”, förklarar Vagarsh Saakyan. ”Den rena designen fortsätter in i detaljerna – vi har helt gjort oss av med trä- och kromdetaljer.” Något annat som saknas är fysiska knappar och vred. Touch-funktioner gör det lätt att använda högblanka ytor – det känns naturligt och intuitivt. ”Som interiördesigners har vi behövt ta helt nya vägar, och lämnat vår comfort-zone. Vi har vidareutvecklat varenda detalj i ID. Crozz, ifrågasatt varje funktion. Behöver vi den eller inte?”

Interiören i ID. Crozz
Side View of the ID. Crozz

Garanterat roligare att köra: med "Interactive Light".

När dagsljuset försvinner i Long Beach, börjar interiören i ID. Crozz sakta lysas upp. ”Ljusränderna i taket, som utvecklats av ljusdesign-teamet, är inte bara där för att lysa upp. Beroende på körläget – självkörande eller manuell – ändrar interiörbelysningen kulör och intensitet, och sklapar en slags animation”, förklarar Vagarsh Saakyan. Praktiskt. Om du vill läsa en bok i självkörande läget, till exempel, dämpas ljuset och pulserar helt naturligt. Belysningskonceptet adderar också till bilens fun factor: om du ställer in ID. Crozz i lägena off-road eller manual sport mode, skiftar belysningen i orange. Och med supportfunktioner som varningar och navigeringsinformation hjälper den dig också i körningen. Den skapar en intuitiv och känslomässig form av kommunikation mellan bil och förare. ”Vi kallar det "Interactive Light" – en egenskap som vi introducerar för första gången med ID. Crozz.” 

ID.3, ID. Crozz och ID. Buzz på Los Angeles gator.
ID.-familjen på utflykt på Los Angeles gator: den kompakta ID.3 (vänster), den sportiga och eleganta ID. Crozz, och ID. Buzz – reinkarnationen av VW-bussen.

Volkswagens designers har utvecklat varje detalj, funktion och form ID. Crozz med tanke på maximal frihet. Diana Zynda summerar arbetet på den elektriska prototypen: ”För ID. Crozz gick utvecklingsprocessen långt utöver vårt team. I det nya designspråket var vi tvungna att ta nya vägar. Det var enda sättet att kunna harmonisera form och material.” Vagarsh Saakyan ser också ID.-familjen som ett lyckosamt projekt, och inte bara när det gäller deras approach i arbetet och användningen av innovativ teknologi: Volkswagen sätter människor, och deras förändrade behov att röra sig, i centrum. Vi levererar nu vårt svar på vad människor drömmer om när det gäller eldriven rörelsefrihet och självkörande bilar.”

Noter:

Självkörande körtekniken är ännu inte introducerad.

CUV: Cross Utility Vehicle.

SUV: Sports Utility Vehicle.

Anmäl dig nu för att hålla dig uppdaterad

Få uppdateringar om vår satsning på elbilar.

Du kanske också är intresserad av:

Högre, snabbare, tystare: ID. R Pikes Peak

Strålande ljusteknik

Sökandet efter det perfekta e-ljudet.

Du kanske också är intresserad av: