Laddad läsning: historien om batteriet
Laddad läsning: historien om batteriet
Historien om elbilsbatteriet och hur en 97-åring fick en viktig roll i utvecklingen av framtidens elbilar.
Den amerikanska fysikern John B. Goodenough utvecklade litium-jon-batteriet 1979, vilket banade vägen för både dagens och framtidens elektriska fordon.
• Hur en 97-åring påverkar framtiden för elbilar
• Här togs de första stegen till dagens litium-jon-batteri
• De var först med att lansera det uppladdningsbara batteriet
• Hur uppfinnaren av litium-jon-batteriet lyckades med sitt nästa teknikgenombrott
Det är inte så många som vet namnet på den 97-årige Goodenough. Men för ungefär fyrtio år sedan uppfann han något som miljarder människor använder varje dag, nämligen det uppladdningsbara batteriet. Oavsett om det är i en mobiltelefon, en sladdlös skruvdragare eller en elbil, har det uppladdningsbara batteriet blivit en del av vår vardag.
Goodenough har hållit på med sin forskning i över 60 år och ännu en gång verkar han kunna påverka vår morgondag genom sitt arbete.
En långsam väg till succé
År 1970 gjordes en undersökning på Tekniska Universitetet i München, för att utreda hur litium-batterier fungerade. Gruppen som gjorde undersökningen lade grunden till dagens litium-batterier. Men från början rönte deras arbete inte något stort intresse. Efter att deras rapport hade publicerats tog det tio år innan det första fungerande litium-batteriet utvecklades på Oxford-universitetet år 1980. Det var här som Goodenough ledde utvecklar-gruppen och det arbete genomfördes som skulle göra honom känd som grundaren av litium-tekniken.
Jämfört med exempelvis blybatterierna var det nya batteriet som Goodenough och hans grupp utvecklat, mycket lättare, mer kraftfullt och, framförallt, hade längre livslängd. Det sistnämnda är givetvis en kritisk faktor för elbilar.
Trots att det fanns en färdig produkt, dröjde genombrottet, då den kommersiella efterfrågan saknades. Det var inte förrän 1991 som Sony först använde litium-jon-batteriet i en videokamera för den tyska marknaden, som den nya batteritypen fick rejäl uppmärksamhet. Detta batteri kunde leverera 1200 mAh, vilket kan jämföras med dagens kapacitet på upp till 6900 mAh.
Ett nytt superbatteri för elbilar. En milstolpe i batteriets historia.
Trots sin tidigare framgång är inte Goodenough nöjd, eller har några tankar på att pensionera sig. 2017 åstadkom han ett nytt teknikgenombrott. På ett universitet i Texas utvecklade han ett batteri byggt på glas-elektrolyt och alkaliska metaller. Denna upptäckt kommer att ha avgörande betydelse, framförallt för att öka räckvidden för framtida elbilar. Jämfört med de vanliga litium-jon-batterierna kan detta nya batteri hålla en laddning som är 300 procent högre, det kommer att kunna laddas snabbare och dessutom bli billigare att tillverka. Något som skulle innebära tre mycket viktiga fördelar för elbilar.
Så länge som samhället är beroende av fossila bränslen finns det arbete att göra.John B. GoodenoughFysiker och utvecklare av litium-batteriet.
Glasbatteriet lovar både större räckvidd och lägre kostnader
Den senaste milstolpen i Goodenoughs forskarkarriär är långt ifrån bara ett laboratorie-experiment. Tvärtom har hans forskningsresultat förmåga att påtagligt kunna påverka framtiden för våra elbilar, och det nya batteriet är både patenterat och framgångsrikt testat.
Men det kommer att krävas ytterligare några år innan det finns på marknaden. För litium-jon-batteriet tog det tolv år från de första upptäckterna tills det lanserades. Men för att skriva historia krävs det tålamod. Och, som för John B. Goodenough, ett långt liv.