Linda Schilén i bil med hund
Linda Schilén i bil med hund
Linda Schilén i bil med hund
Linda Schilén i bil med hund

Vårens bästa trädgårdstips 
från Linda Schilén

Vårens bästa trädgårdstips 
från Linda Schilén

Trädgårdsmästaren Linda Schilén har gjort sig känd för sina smarta genvägar till en vacker trädgård. Hon är även konstnär och författare. Utan sin Passat GTE skulle hon aldrig klara av sitt hektiska liv.

 

Text: Lena Loheim Kangevik | Foto: Mattias Bardå

Trädgårdsmästaren Linda Schilén har gjort sig känd för sina smarta genvägar till en vacker trädgård. Hon är även konstnär och författare. Utan sin Passat GTE skulle hon aldrig klara av sitt hektiska liv.

 

Text: Lena Loheim Kangevik | Foto: Mattias Bardå

Äntligen har Linda Schilén fått ihop alla sina intressen i ett yrke. Trädgårdsmästarens kunskap behövs för att skriva de böcker som hon författar. Konstnärens estetiska sinne ser till att växterna inte tar över utan hamnar i en vacker miljö tillsammans med vackra föremål. Och växterna väcker bilder i huvudet som blir vackra målningar av blommor och grönt. Tavlor i olja som numera är målade uteslutande med palettkniv.

– Med palettkniven blir det mer liv och en mer taktil känsla i målningarna som ger blommorna mer rättvisa, tycker jag.

– Jag upptäckte att blommor inte alltid är så snälla. De kan se romantiska och mjuka ut men för mig är de rätt tuffa och kraftfulla. Ett litet oansenligt frö som gror till den vackraste blomma och spränger jord och asfalt med sin växtkraft. Eller rosor och andra växter som har vassa taggar för att skydda sig. Blommor är överlevare, helt enkelt.

Välkommen till Linda Schilén

Att hälsa på hos Linda Schilén, i hennes växthus med tillhörande kontor på Överjärva gård strax norr om Stockholm, känns väldigt välkomnande.

– Känn dig som hemma. Det här är en vänlig plats, du får till och med gå ut på lagret, säger hon efter att serverat kaffe och bjudit på chokladboll.

Och här är mjukt, vackert och välkomnande. Inte minst tack vare Ester, Lindas lilla hund, en Cavapoo, som är en blandning mellan Cavalier King Charles spaniel och pudel. Ester är Lindas alter ego, i färg, uttryck och temperament. Hon följer med Linda varthän hon än går. Även in i studion till TV4:s morgonprogram där Linda tipsar om växter, odling och trender.

Mustigt språk i tv

Hennes personliga och mustiga språk har gått hem i stugorna. Linda pratar om blommor på ett rakt vis och personifierar växterna som tex ”mamma” pelargon. Hon förmänskligar trädgårdsmästaryrket och tar arbetet till en mer vardaglig nivå så att folk hänger med och blir inspirerade.

Även om inte det ”enkla och vardagliga” alltid uppskattats av de mer professionella, som ibland varit skeptiska åt Lindas ”genvägar”, så faller det i god jord hos publiken som kommer till hennes föreläsningar.

– Jag tycker att mycket av det arbete vi traditionellt gör i våra trädgårdar kan göras mycket mer lustfyllt. Och mycket enklare. Mina ”genvägar” är varken latmansgöra eller slarvgöra utan smartgöra!

Linda Schilén planterar växt i kruka
När Linda fick en trädgård blev hon helt såld på odling och insåg att trädgården är som en 3-dimensionell variant av en tavla.

Trädgårdens lifehacks

Just det här med enkelheten, det är väl det som Linda är mest känd för.

Hon började prata om genvägar till en vacker trädgård men väljer numera att omnämna dem som smartvägar, så kallade lifehacks. Dessa vägar är kort och gott enkla små knep att få en vacker trädgård utan att behöva vänta eller krångla till det för mycket.

– Men obs, man måste förstås fortfarande sköta om sin trädgård och rensa ogräs. Det kommer man aldrig ifrån.

Ett exempel på en smart genväg visar Linda på plats i växthuset: Förodling av potatis. Det traditionella sättet är att grodda potatis genom att låta dem ligga på ett fat i några veckor. Där utvecklas groddarna och när de är tillräckligt långa planteras de ut i jorden. Därefter väntar man på att de ska rota sig och sedan väntar man på att potatisen ska bilda blast.

Potatisens smartväg

Men Lindas ”smartväg” vid förgroddning är att sätta potatisarna till hälften i jord. Delen under jord börjar snart utveckla ett rotsystem och de ovan jord groddar. När tiden är inne att plantera ut potatisen (Linda går efter naturens klocka och när maskrosorna blommar är jorden tillräckligt varm för utplantering) gräver hon ner hela plantan.

Med det fullt utvecklade rotsystemet och blasten som redan är på tillväxt går det fortare än fort för de små potatisbebisar att utvecklas. På det här sättet har hon minskat tiden för skörd med flera veckor.

– Det här är ett tydligt exempel på hur vi kan göra saker på nya enkla sätt. Potatisen blir densamma liksom mängden. Vad är det för fel på att vara smart?

Började hos Rappne

Linda upptäckte sin talang att inspirera när hon praktiserade hos Bosse Rappne, i Ulriksdals slottsträdgård.

– Det började med att ett par ville köpa växter till sin rabatt vid huset. Jag berättade vad jag skulle ha gjort och argumenterade för det och hur de borde göra. Efter ett tag hade det samlats fler åhörare runt oss som lyssnade intresserat. Det var då jag förstod att jag hade något som jag kunde förmedla. Att mitt sätt att berätta och min kunskap verkligen kan inspirera folk.

Konstnären Linda Schilén

Grunden till Lindas växtintresse finns i konsten. Linda har alltid målat och när hon för första gången fick en trädgård och det växte och blommade så det knakade satte samma kreativa sinne igång som när hon målade.

– Då insåg jag att trädgården är som en tredimensionell variant av en tavla. Jag blev helt såld och kunde knappt sova om nätterna för att jag låg och tänkte på vad jag skulle göra i trädgården nästa dag.

Genvägar i trädgården

Parallellt med arbetet som trädgårdsmästare började Linda föreläsa. Så småningom ledde dessa till hennes första bok, ”Genvägar till en vacker trädgård”, som i sin tur ledde till hennes inslag i Tv4 och som i sin tur ledde till fler böcker.

Nu har även konstnären Linda tagit mer plats och hon har fått ihop alla sina intressen i sitt jobb. I sommar har hon en konstturné i flera parker i Sverige. Hennes blommålningar har tryckts upp på stora gobelänger och sätts upp i naturen som konstverk mitt i det gröna.

Linda Schilén bär kruka
”Det var då jag förstod att jag hade  något som jag kunde förmedla.”

Trädgårdsdesign på känsla

Det är också konstnären i henne som skapar trädgårdar.

– Att hålla på med trädgård är detsamma som konstnärligt skapande för mig. Därför designar jag inte trädgårdar såsom folk förväntar sig. Jag sätter mig hellre i miljön, sluter ögonen och känner vad som passar i just den trädgården. Jag går på känsla och struntar i måttband och konventioner.

Men mitt i den här konstnärliga, kreativa och snälla miljön, omgiven av vackra gamla ting och möbler (”jag behöver ha mycket olika saker omkring mig för att få inspiration och impulser”) kan Linda peka med hela handen.

Laddat i biltvättkön

– Jag är nog ganska gullig och snäll, men man kan inte köra med mig hur som helst, säger hon och berättar i en enda utandning om när hon skulle tvätta sin Passat GTE samma morgon:

– En man stod före i tvättkön och fick inte ordning på sin kod. Jag stegade då fram till honom och berättade hur han skulle göra. Det visade sig att han hade fel kod, så att han fick gå in till kassan igen. Men då sa jag till honom att han först fick flytta sin bil, vilket han snällt gjorde. När han kom tillbaka hamnade han sist i kön igen.

– Då styrde jag om kön så att han fick komma före igen. Ja, herregud, till slut undrade jag vad jag höll på med. Det där måste komma från mina 16 år som flygvärdinna. I det yrket måste man alltid vara steget före och ta beslut och styra upp saker snabbt som sjutton. De takterna sitter tydligen fortfarande i. Haha!

»Att hålla på med trädgård är  detsamma som konstnärligt  skapande för mig.«

 

Medvetet val av laddhybrid

Och valet att köra laddhybrid, en Passat GTE, som kan köras på el är förstås ingen slump:

– Jag lever som jag lär. För mig var valet av bil ett mycket medvetet. Jag behöver ju egentligen en traktor i mitt yrke. Men med den här bilen har jag fått en ”sporttraktor”. Den har dragkrok och är ett viktigt arbetsredskap och dessutom klimatsmart. Den är helt rätt för mig.

– Jag skulle inte klara mig utan min bil.

Linda Schilén står i trädgård inomhus
 

3 SMARTVÄGAR I VÅR

• Städa rabatterna lagom, låt fjolårets löv och kvistar vara kvar och lägg istället över ett lager barkmull och kogödsel så har du både komposterat, jordförbättrat och gödslat på samma gång med minimal insats.

•  Plantera höstblommande perenner på våren och gräv fyrkantiga gropar snarare än runda så rotar sig växterna bättre.

• Pillra ner några havrekorn bland försådderna så åker dessa snålskjuts på havrens rika rotningshormon  och fröerna både gror och utvecklar ett rotsystem snabbare och säkrare.

LINDA SCHILÉN

Ålder: 43 år.

Familj: Man och två barn, hund, katter och hästar.

Kör: Laddhybriden Passat GTE.

Bor:  I gammalt hus i Sundbyberg utanför Stockholm.

Yrke: Trädgårdsmästare, konstnär, författare och föreläsare.

Aktuell: I TV4:s morgonprogram, med en konstutställning på turné och har precis påbörjat skrivandet av en ny bok med arbetsnamnet ”Konstnärens trädgård”.

 

3  VÄXTTRENDER 2019

•  Vi låter gräsmattorna växa till sommarängar vilket i sin tur gynnar pollinatörerna.

• Vi odlar i smartare växtkärl som tex hydroponiskt odling, dvs odla i vatten.

• Vi väljer växter utifrån klimatsynpunkt, dvs svenskodlade blommor och växter som gör gott för miljön snarare än att de bara är vackra.

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..