Linda Schilén med sin Volkswagen Passat GTE
Linda Schilén med sin Volkswagen Passat GTE
Linda Schilén med sin Volkswagen Passat GTE
Linda Schilén med sin Volkswagen Passat GTE

Gröna fingrar – och gröna resor

Gröna fingrar – och gröna resor

Linda Schilén, trädgårdsexpert på TV4 Nyhetsmorgon, är både konstnär, författare och trädgårdsmästare – men också en flitig bilist med sin Volkswagen laddhybrid.

– Min Passat GTE är ett av mina viktigaste arbetsredskap utöver spade, kratta och sekatör. Den tar mig runt i Trädgårdssverige på grön energi, säger Linda.

"Jag lastar och lossar och har dragkrok så jag kan köra jord och växter."

Trädgårdsmästaren Linda Schilén har inte bara gröna fingrar, utan lever även ett grönt liv i övrigt. Sedan länge är hon vegetarian, undviker flyget, drar in på klädköp och väljer närodlat – även på jobbet. För Linda månar om vår miljö, ända ut i de gröna fingerspetsarna.

Tack vare hennes Passat GTE laddhybrid kan hon även göra sina vardagsresor utan lokala utsläpp.

– Den är så snäll min bil. Den vill mig – och hela Moder Jord – väl. Och jag har ju lite ”payback time” eftersom jag har flugit runt som flygvärdinna i 15 år, säger hon och skrattar. 

LInda kör en skottkärra bakom Volkswagen Passat GTE

Ett viktigt arbetsredskap

Det är tio år sedan konstnärliga Linda handlöst förälskade sig i att försköna omgivningen med grönska. Hon skolade om sig till trädgårdsmästare och upptäckte snart att bilen var ett av hennes viktigaste arbetsredskap.

Det är spadar, kratta, sekatör och laddhybriden. Jag är en flitig chaufför med min laddhybrid på resor runtom i Trädgårdssverige! Jag lastar och lossar och har dragkrok så jag kan köra jord och växter, säger Linda.

Även privat går bilen varm. Eftersom Linda har hästar kör hon ofta hästtransporter och släp med hästgödsel. Utan bilen skulle hon inte klara sig.

– Jag brukar säga att båda mina hästkrafter drivs av grön energi. Jag langar in hö till min häst Smulan och bilen får grön el från vattenkraftverk i Norrland.

”Bilen är en trygghet”

Att det blev en elbil, som drivs av grön el, var ingen tillfällighet utan ett medvetet ställningstagande.

– Är man trädgårdsmästare så är man det i varenda por, jag måste leva som jag lär. Jag kan ju inte köra omkring i en stor bensinare utan måste ha en bil som gör minsta möjliga miljöpåverkan. Om jag jobbar med att odla en jord kan jag ju inte i andra änden jobba med att förstöra jorden jag är mån om, säger hon.

En ren elbil var förstahandsvalet, men tillslut bestämde sig Linda för att en laddbybrid passade henne bättre.

– Jag kör mycket i ödemarker där det inte är möjligt att ladda. Då känns det tryggt med min laddhybrid. Bilen är en trygghet för mig – och för min familj – eftersom jag kör många mil i jobbet.

Även farthållaren, och att hon ”slipper fippla med helljuset” som sköts automatiskt, ger trygghet. 

Linda Schilén

Ålder: 45
Bor: Hus i Sundbyberg
Familj: Man och två barn, 16 och 20.
Gör: trädgårdsmästare, konstnär, föreläsare
Aktuell: Med boken Konsten att skapa trädgårdens rum (2020)

Linda Schilén vid ett växthus

Lindas bästa trädgårdstips 

Trädgårdsälskarnas bästa tid är på ingång – men redan nu finns det mycket du kan göra för att få en fin trädgård till sommarens hemester. Här är trädgårdsexpertens 3 bästa trädgårdstips för dig som inte längre kan vänta. Ut och värm upp dina gröna fingrar!

Gödsla din trädgård

Det är jorden som är grunden för allt liv, också i trädgården. Klipp ner fjolårets fröställningar till en bädd i rabatten och hjälp sedan din trädgård på traven genom att jordförbättra. Du behöver inte gräva runt, utan strö bara en blandning av kogödsel, hönsgödsel och benmjöl över rabatter, buskar och bärträd. Vill du ha en riktigt grön och frodig gräsmatta – skäm bort den med extra hönsgödsel som stimulerar tillväxten!

Börja förodla

Maj är perfekt tid att börja förodla. Om sex veckor har dina plantor utvecklat ett rotsystem och är redo att planteras ut. Bästa tipset är att så frön i små torvpluggar, då blir det lättare att hantera plantorna. Plocka bara upp hela torvpluggen när du ska flytta den ut till rabatten. Säkra odlingskort är bönor, ärtor, mangold och vår- och sommarpotatis. Älskar du blommor kan du förodla rosenskära eller dahlia.

Skapa rum i ute

Att bygga upp trädgården utifrån rum är ett bra sätt att få struktur på din trädgård. Med hjälp av häckar, spaljéer och möblemang kan du skapa mysiga, privata rum ute istället för att ha en trist, fotbollsplansliknande gräsmatta. Utgå utifrån platsens förutsättningar: Var är det tryggt att sitta? Var har du utsikt? Tänk planlösning precis som i ditt hus. Men ha tålamod – det tar tid att bygga upp en trädgård!

Linda Schilén planterar växter

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..