Servicebil på väg
Samarbeten

Service på väg

Samarbeten

Service på väg

6 april 2021

Om inte kunden kan komma till verkstaden får verkstaden komma till kunden. Så resonerade Berners i Östersund och drog igång ett projekt med en servicebuss med placering i Sveg, Funäsdalen och Vemdalen.

Text: Eva Brandsma 
Foto: Anders Robertsson

Det var förra sommaren som Ola Thyllman, service-tekniker på Berners, satte sig i den nya servicebussen och rullade ut på vägarna i Jämtland/Härjedalen. Det innebär att Berners kunder inte längre behöver åka hela vägen till Östersund för att få service och enklare reparationer hos en auktoriserad Volkswagen-verkstad. För en Svegbo handlar det om en resa enkel väg på 20 mil. Nu åker hen ner till macken i byn i stället.

Servicebussen hyr in sig på en befintlig verkstad på respektive ort. Kunderna ringer sedan och bokar tid centralt hos Berners i Östersund. Och allt fler ringer direkt till Ola Thyllman:

– Roligast med jobbet är alla kundkontakter; jag blir deras personliga tekniker. Och folk är så glada. Det här sparar tid och krångel för dem. Det är också värdefullt med bussen vintertid, tycker Ola Thyllman. Med fjäll-turisterna ökar kundströmmen ännu mer.

– Vi stöter på en hel del köldrelaterade skador. Och med lite värme, ömhet och kärlek brukar bilarna rulla igen, säger Ola.

Hans Nordin är servicechef på Berners och har ansvar för alla Berners verkstäder i mellersta Norrland. Han är stolt över servicebussen, som redan har blivit en succé. Den fyller ett viktigt behov, inte minst i Härjedalen, där det är långa avstånd mellan återförsäljare och serviceverkstäder när man kommer utanför centralorterna.

– Mobil service är lösningen när det saknas lokala verkstäder, säger Hans Nordin.

80 procent av alla åtgärder kan fixas i servicebussen, mer omfattande reparationer måste dock göras i huvudverkstaden.

Mottagandet är så positivt bland kunderna att Berners nu planerar en likadan servicebuss som ska rulla i Sollefteå, Ramsele och Kramfors.

– Grundregeln är att vi ska minska avståndet mellan huvudanläggningarna. Och vi märker att bilförsäljningen av Volkswagen redan ökar nu när kunden vet att den får service av en auktoriserad märkesverkstad på närmare håll, säger Hans Nordin.

Volkswagen Service på plats är ett koncept som testas i samarbete med Volkswagen AG i Tyskland.

Servicebussen

Boende i Jämtland/Härjedalen kan boka service, garantijobb och enklare reparationer på betydligt närmare håll än förut. Berners servicebuss är en mobil och auktoriserad serviceverkstad.

Måndagar, onsdagar och fredagar är den stationerad i Sveg, tisdagar i Funäsdalen och torsdagar i Vemdalen. Bokning sker genom Berners i Östersund.