Du använder en gammal webbläsare

Denna site fungerar bäst i nyare webbläsare, testa till exempel Google Chrome för en bättre upplevelse.

Tina vandrar längs stranden

bilutflykt med Mat-Tina

bilutflykt med Mat-Tina

”Lökig”, ”tösig”, ”en tuss mjölk” och ”kasedans”. Tina Nordström är inte bara en av Sveriges mest kända kockar. I ett ständigt flöde av olika aktiviteter bjuder hon på många mustiga ord också. Och så är hon en j-l på att köra bil. Om hon får säga det själv.

Text: Petter Karlsson
Foto: Ola Torkelsson

”Lökig”, ”tösig”, ”en tuss mjölk” och ”kasedans”. Tina Nordström är inte bara en av Sveriges mest kända kockar. I ett ständigt flöde av olika aktiviteter bjuder hon på många mustiga ord också. Och så är hon en j-l på att köra bil. Om hon får säga det själv.

Text: Petter Karlsson
Foto: Ola Torkelsson

Den mobila kaffemaskinen är redan installerad i Tinas Touareg, när hon drar på picknick med familjen. Nu fattas bara en saftblandare. Fast kanske inte av det slag som Mat-Tinas trognaste fans föreställer sig.

– Nej, vi snackar en sån där man slänger upp på taket inför en biljakt. Jag gillar ju fart och jag har alltid älskat blåljus. När jag var liten cyklade jag alltid efter utryckningsfordonen. 

– Blir jag omkörd av en polisbil på motorvägen är min första reaktion att trycka gasen i botten och hänga på. Tänk att få vara den som sitter där vid ratten och får meddelanden: ”Vi har ett blablabla...”, rulla ner rutan och slänga upp saft-blandaren på taket. Ja, ni fattar läget.

Gillar att köra bil

Be Sveriges snabbaste kock att för en gångs skull inte bara prata långkok och decilitermått, och hon går igång på alla cylindrarna.

”Håll i er nu, jag brädar alla!” sa hon till ungarna, när de stod framför ett rödljus med en morrande raggarbil vid sin sida.

”Äh, det går nog ...”, tänker hon alltid när bensinmätaren lyst rött de senaste tio milen.

– Jag är en jäkel på att köra in på macken på de sista ångorna i tanken, skriv gärna det.

Tina
Tina och hund sitter bredvid en Volkswagen Tiguan

Fastande med Folkan i tullen

Eller ta den gången när hon som 18-årig kockaspirant greps av tullen i Helsingborg med två skumma säckar vitt pulver i folkabubblans bagageutrymme.

– Det var saltsäckar som pappa stoppat i för att få bättre tyngd på framhjulen. Lite svårt att förklara för de där bistra killarna i uniform.

Mer aktuellt är familjen Nordströms ständiga pendlande till fjällstugan i Vemdalen, som alltid kryddas med en speciell matsäckskorg.

– Äggmackor på en söt vit limpa, frysta bär, fet yoghurt och massor med nötter och kokosflingor. På vägen hem knaprar vi i oss nästan två kilo morötter. Till och med hunden gillar dem.

Älskar sin mobila kaffemaskin

Och en mobil kaffemaskin?

– Ja, jag tyckte först det verkade oerhört lökigt. Men sen testade jag och det blev ju förvånansvärt gott. Långt bättre än vanligt mackkaffe. En hutt och sen är man ju pigg rätt många mil. Nu önskar jag en Volkswagen med inbyggt kylskåp också.

Tina går med sin hund

På långtur i sin Touareg

Den leende kocken älskar att åka på långtur i sin kära Touareg. Väl framme i fjällen brukar hon hyra in sig i en bakstuga tillsammans med en kompis och grädda mjukt, segt tunnbröd.

– Det är rofyllda timmar. Sen håller de sig i frysen hur länge som helst. Lika roligt är det att krypa in i det lilla eldhuset som rymmer tolv man och har en brasa mitt på bordet.

– Senast gjorde jag en grön gryta med palsternackor, sötpotatis och en jäkla massa kryddor. Serverade med nybakt bröd och kokt god falukorv. Jag mår bra när jag får pyssla om mina närmaste. Kan till och med sitta i timmar innan middagen i huvudet måla upp bilder av hur mysigt det ska bli. Det är en gåva jag har.

Tina kör bil

Tinas bullriga uppväxt

Talangen att njuta fanns där redan som liten tös. Pappa och mamma drev Ramlösa Wärdshus och Tina växte upp i en bullrig och kärleksfull miljö.

Första matminnet?

– Doften av mina föräldrar. Jag kunde känna direkt: nu är det julbordstider, för nu börjar kåldoften komma. När jag däremot kröp upp och luktade på mammas hals och inte kände någonting alls, så visste jag att det var semester.

Den skarpögde kan se en blå pepparkvarn skymta någonstans i bakgrunden när Tina lagar mat i tv-rutan. Det är ett arv från den tredje av hennes viktigaste matinspiratörer:

– Farmor lagade fantastisk mat. Köttfärssås med socker i, äggakaka med stekt fläsk, lutfisk ... Speciellt älskade hon när det var gåstid. Då brukade hon sitta framför teven och äta prästnäsor.

Prästnäsor?

– Rumpan på gåsen alltså. På lördag fick jag alltid en Marabou schweizernöt. Två rutor, varken mer eller mindre – för så skulle det vara. Precis som att farfars kokta frukostägg alltid skulle serveras inlindat i en handduk.

Skånska traditioner

En traditionell skånsk mattradition i det ena benet, alltså. Och i det andra?

– Det är väl den där nyfikenheten som alltid driver mig framåt. Vilket också går enklare, när det andra benet är så grundat. Jag hispar sällan upp mig. Spårar med vänstran liksom.

”Prästnäsor”, ”hispar upp mig”, ”spårar med vänstran” ... 
Tina Nordström har alltid haft en egen vokabulär, med ord lika välkryddade som hennes maträtter. Kan be att få ”en tuss” mjölk i kaffet.

Tina solar och dricker kaffe
Snabb och otåligt. Det är Tinas normaltillstånd. Här fångar vi henne i en av få pauser.
Tina solar och dricker kaffe
Jag är fena på att lära mig saker på egen hand, men fullkomligt hopplös att instruera.
Tina

Älskar att dansa

Tina berättar att hon alltid älskat alla former av dans, även ”kasedans” -klassisk styrdans alltså.

För ”Kristina från Välluv” kan inte bara laga mat som få. Mindre känd är hennes bakgrund som flick-flack-experten i gymnastikföreningen, att hon har två diskbråck efter att en gång ha dykt fel i en pool, en gång löpte milen på 44 minuter och redan i ettan charmade klasskamraten Martin som skulle bli pappa till hennes två barn.

Hur ska man vara för att leva med dig?

– Ha tålamod, eftersom jag själv är så snabb och otålig. Och inte försöka styra och ställa med mig för mycket. Jag är fena på att lära mig saker på egen hand, men fullkomligt hopplös att instruera. Att det funkar så bra med Martin är att vi kompletterar varandra. Han packar bilen och jag klär på ungarna.

Och du lagar maten och han öppnar vinflaskan, eller?

– Det är jag som lagar maten hemma, det är sant. Fast Martin kan han också – även om han oftast följer mina recept. Jag glömde för resten att säga att han är snygg också, maken.

Har du något bra recept för en kärleksmiddag?

– Nä fy fasen, vilken löjlig fråga!

Du menar att det kan funka lika bra med korv med bröd?

– Jamen, herregud, det är väl självklart att det kan finnas lika mycket kärlek i en korv? Jag har inget problem med sån mat alls. Ett år fick vi till och med julklapp från vår lokala korvkiosk. Det visar hur mycket tid vi brukar tillbringa där.

Lagar du för onyttig mat ibland?

– Jag är ingen dietist. Jag har inte den kunskapen som krävs för att gå in i de tunga debatterna. Mitt jobb är främst att vara en inspiratör.

Har du någonsin behövt tänka på din egen vikt?

– Alla har väl gått på diet någon gång? Men nu var det hemskt länge sen. Okej, jag drar väl inte i mig en camembert måndag till fredag, men det handlar om att inte känna mig tung i hjärnan, inte om midjemått. Lite hungrig ska jag vara, då hoppar jag liksom fram. De bästa recepten föds när jag är hungrig.

För precis som den döve Beethoven inombords kunde ”höra” orkesterns olika instrument, lika exakt gehör har folkhemskocken när det gäller smaker. Små grytor har också öron. Be Mat-Tina komponera en helt ny rätt och hon behöver inte ens fråga tungan om råd.

– Jag vet vilka ackord som funkar, om man säger så. Skriver betydligt mer recept än jag lagar. Det har blivit tusentals genom åren.

Händer det aldrig att du råkar blanda två smaker som skär sig totalt?

– Nej, om en rätt blir äcklig, handlar det alltid om konsistens. För lös, för tät, fel färg ... Det är därför jag själv tycker illa om chokladpudding, som min pappa och bror älskade. Nej, smakerna har jag koll på. I dag präglas recepten mycket av hur jag rör mig i köket, att jag inte vill ha för många moment. Och helst bara en enda gryta att skita ner.

Tortillas med ägg och avokado

Men du måste väl också misslyckas ibland?

– Ja, ta bara första gången jag skulle baka bröd. Jag glömde saltet och blev så himla rädd att jag gömde undan degen i mitt flickrum. På kvällen hittade mamma den jäst och utsvälld i en byrålåda. Påsen hade spruckit med en smäll mitt bland alla mina t-shirtar. Då skämdes jag!

Men annars stämmer bilden av den glada Mat-Tina för det mesta?

– Ja, jag är oftast glad. Visst, jag har väl också svarta kappor som jag tar på mig ibland. Men jag är väldigt mycket här och nu. Jag mår bra av att ha mycket att göra. Mår jag dåligt, brukar jag tänka: ”Nej, nu är jag så där tösig igen!”

Tösig?!

– Ja, grubblande, alltså. En sån som oroar sig.

Så vad är din sämsta sida?

– Jag är ju så förbaskat virrig. Kan yra runt hela huset och leta efter bilnyckeln, medan barnen står och väntar i hallen, iförda hjälmar – eftersom vi ju hade bestämt att vi skulle cykla.

 

 

TINAS BÄSTA UTFLYKTSRECEPT

4 portioner.

Tortillabröd

  • 5 dl vetemjöl special
  • 2,5 dl kokhett vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smält smör
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk anisfrö
  • 2 msk hackad persilja

Fyllning

  • 4 msk ricotta
  • 4 löskokta ägg
  • 2 avokado
  • 1 ask krasse
  • salt och rökt paprikapulver

Gör så här:

  • Blanda de torra ingredienserna till degen i en bunke, tillsätt smör, olja och hett vatten och rör om. Knåda degen smidig i bunken och låt den svälla i ca 20 minuter.
  • Arbeta ut degen till en rulle och skär i 3 cm tjocka skivor, kavla ut dem tunt till tortillas.
  • Hetta upp en stekpanna utan matfett, stek tortillabröden ett par minuter på varje sida i torr panna tills de blivit bubbliga och gyllenbruna.
  • Fördela ricotta och några skedar avokadokött i varje bröd, lägg på ägget och smaksätt med salt, klippt krasse och paprikapulver. Vik ihop till en wrap och njut helst medan brödet är varmt.

TINA NORDSTRÖM

Namn: Maria Kristina ”Tina” -Nordström Holmqvis

Född: 6 augusti 1973 i Välluv, Skåne.

Familj: Gift sedan 2011 med ekonomen Martin Holmqvist, 46, som hon känt sedan de var sju. Barnen Albin, 13, och Elsie, 10, och engelska springer spanieln Bonnie, 1,5.

Yrke: Kock, programledare och kokboksförfattare.

Bor: Villa i Helsingborg och fritidshus i Vemdalen.

Läser: Alltid en trave böcker, just nu mycket om hälsa och mat.

Lyssnar: Lisa Nilsson finns alltid där, plus lite country i fjällstugan.

Ser: Längtar efter ”Bird box 2” på Netflix. ”Historien får ju helt enkelt inte sluta så!”

Äter: Allt utom chokladpudding. ”Min pappa och min bror älskade det när jag var liten. Själv hatar jag konsistensen.”

Dricker: Gärna mörkt öl och alla typer av vin, om det inte är för sött.

Kör: Volkswagen Touareg.