Linn Svahn
Samarbeten

”Jag är som jag är och då kan det hända galna saker”

Samarbeten

”Jag är som jag är och då kan det hända galna saker”

2 februari 2021

Förra året överraskade Linn Svahn en hel sprintvärld genom att bli skidfenomenet som alla vill slå. Men den stora pressen rubbade inte den nya stjärnans norrländska iskyla. Hon körde på i helt eget spår fram till världstoppen – och vann Faluns världscupssprint så sent som denna helg.

Text: Joel Åhlén Nyström
Foto: Per Danielsson

Den 14 december 2019 sprintade Linn Svahn rakt igenom tv-rutan och in i den svenska folksjälen. När den då 19-åriga norrländskan korsade mållinjen i världscuptävlingen i Davos slog hon ned som en blixt från klar himmel – och det efterföljande mullret hördes hela vägen hem till Östersund, 2 243 kilometer bort. En månad senare var hon på prispallen i tyska Dresden. Spola fram tiden ytterligare ett par veckor och vi hittar underbarnet i Falun, självklart återigen som vinnare.


Efter de tre delsegrarna i världscupen är Linn den andra svenska någonsin att vinna den totala sprintvärldscupen. Det de flesta inte mäktar med under hel karriär, klarade hon på bara några månader.

–Det gick verkligen i raketfart. När jag vann den första världscuptävlingen började snöbollen att rulla, och sen blev den bara större och större säger Linn. 

Linn Svahn

Att hon snabbt lyckats bli en publikfavorit trots en återhållsam inställning till offentligheten beror på hennes frispråkighet och exceptionella vinnarvilja.

– Jag har fått höra från ganska många att jag sticker ut, men jag tycker inte om att lägga band på mig själv, säger hon.

Hennes impulsivitet och vinnarskalle har redan skapat kvällstidningsrubriker. Den svenske damtränaren, Stefan Thomson, var mindre glad för att Linn – i ren besvikelse efter en missad final – kastat mobilen i backen och drämt en stav i en testcykel. Händelsen fick så klart snabbt spridning.

– De som känner mig vet att det inte är tillgjort. Jag är som jag är och då kan det hända lite galna saker. Man ska vara den man är. Det är jävligt tråkigt att ställa sig i något led och stöpas i samma form.


Hur tror du att du skulle hantera ett öppet medialt bråk?
– Oj … Det beror på vilket humör jag är på för dagen. Man får ju självklart välja sina strider, men skulle det vara någonting som jag tycker är viktigt och som jag står för kommer det inte vara munkavel på. Ibland är det jobbigare att vara tyst än att vara kontroversiell.

Hur viktigt är det att du får vara dig själv?
– Det är jätteviktigt! Jag skulle inte funka varken som idrottare eller person om jag kände mig begränsad. Jag är allt eller inget, går jag in för någonting är det till hundra procent. 

Och är det någonting som hon alltid gått in för till hundra procent, så är det skidåkningen. När tonåringar vanligtvis smiter ut genom fönstret på natten är det för att festa – i Linns fall var det för att träna. Det kompromisslösa drivet är det som tagit henne till världstoppen, menar hon.

– Jag har hittat mitt kall här i livet. Bland det häftigaste jag vet är att se folk som hittat det de brinner för, går sin egen väg och verkligen ger allt för det, oavsett om det är att åka skidor eller att vara en trädgårdstomte.

Hon har inte låtit den senaste tidens turbulens i A-landslaget hindra henne.

– Jag har inte låtit det påverka mig. Den supporten jag har hemifrån och från min tränare är guld värd. Men nu tycker jag att mycket är på väg åt rätt håll och att det känns positivt. Vi gör väldigt mycket bra, och jag skulle bli förvånad om det blir någonting annat än succé i vinter.

Man ska ta vara på sig själv och vara den man är. Det är jävligt tråkigt att ställa sig i något led och stöpas i samma form.
Linn Svahn

Hur ser du på framtiden?
– Jag har många spännande år framför mig nu, med både VM och så småningom OS i sikte. Förra året slog hon ur underläge och överraskade en hel sprintvärld. Den här säsongen är det henne alla vill slå, men inte ens det rubbar den norrländska iskylan.

– Det känns inte läskigt alls. Verkligen inte. Förra året var bara starten på min karriär. Det finns så mycket mer att hämta, så mycket mer att ge.

Linn Svahn om…

… att byta till skidskytte: ”Det är sprint som gäller för mig. Skidskytte finns inte på världskartan och jag kan garantera dig att jag aldrig kommer att byta.”

… det nya intresset vattenskoter: ”Jag köpte en i somras när det var fint väder. Jag älskar att vara ute på vattnet, och även där är det full fart som gäller. Fart och fläkt är den röda tråden i mitt liv.”

… att misslyckas: ”Det eldar på min revanschlust väldigt mycket, och jag är oerhört självkritisk när det inte går som jag vill. När jag misslyckas analyserar jag noggrant vad jag kunnat göra annorlunda, och ser till att förbereda mig ännu bättre för nästa tävling.”

Linn Svahn

Namn: Linn Svahn.
Ålder: 20 år.
Bor: Östersund.
Gör: Regerande världscupvinnare i sprint.
Tävlar för: Östersunds SK och svenska A-landslaget.
Meriter: Världscupvinster i sprint i Davos, Dresden och Falun. Vinst i den totala sprintvärldscupen. Vinst i världscupens sprintstafetter (tillsammans med Maja Dahlqvist) i Planica och Dresden. Vinnare av ”Årets genombrott” och ”Årets damåkare” på Skidsnack-galan i Expressen TV.

Bläddra vidare i VW Magasin

Världens bästa Karlsson