Ha kontroll på mobiliteten med en app
Mobilitet

Smart mobilitet: Rör dig smart i stan

Mobilitet

Smart mobilitet: Rör dig smart i stan

6 april 2021

Hur ska vi transportera allt fler människor runtom i världens städer, men samtidigt spara energi? Smart mobilitet handlar om ett nytt nät av transportmöjligheter.

Här kan du läsa mer om:

  • Morgondagens utmaningar för den smarta staden
  • Hur digitala tjänster och teknologier gör stadsborna mobila
  • Vad reseplanering, micromobilitet och samåkning betyder i den smarta staden
  • Varför kompakta elbilar blir allt viktigare

Enligt en prognos från FN, kommer 70% av världens befolkning att bo i städer år 2050. Att ordna transport för alla dessa människor kräver mer än fler vägar, parkeringsplatser och elbilar. Utmaningen är att på ett intelligent sätt förflytta personer inom framtidens städer. Infrastruktur och transportlösningar kommer att förändras i städerna, där smart mobilitet kommer att erbjuda sömnlösa transporter, i idealfallet med några få klick i mobilen. Nedanstående digitala tjänster och teknologier håller redan stadsborna mobila: reseplanering, bildelning, smart parkering, bilpooler, samåkningstjänster och micromobilitet.

Mobilitet i staden
1

1. Intermodal reseplanering: Kombination av färdsätt 

Stora städer erbjuder ett brett utbud av transporter för privatpersoner. Tunnelbana, spårvagn, buss, taxi, bildelning och hyrcyklar. Som användare kombinerar vi dessa färdmedel på olika sätt efter eget huvud. Intermodal mobilitet innebär en sömlös övergång från ett färdsätt till ett annat. Speciella appar skapar en reseguide genom en djungel av erbjudanden. Idag är det inte längre intressant vilket färdmedel du väljer, utan hur snabbt du kan komma fram. Med ett klick får du hjälp att hitta snabbaste eller bekvämaste vägen, med hjälp av information från en mängd aktörer inom transportnäringen. De integrerade erbjudandena blir alltmer intelligenta och sammankopplade. Algoritmer integrerar den aktuella trafiksituationen i beräkningarna i realtid, tillsammans med tillgängligt parkeringsutrymme på destinationsorten. Nya betalsystem är under utveckling som ska kunna hantera betalning för hela resan på ett ställe. Appar som i nuläget anger det minst resurskrävande alternativet, kan i en framtid av hälsoskäl komma att rekommendera promenad eller hyrcykel på delar av sträckan.

2. Bildelning: Att dela är coolt

Bildelning med We Share från Volkswagen
2
e-Golf elförbrukning, kWh/100 km: kombinerad 14,1 (17 tum) – 13,2 (16
tum); CO₂-utsläpp kombinerade, g/km: 0; effektivitetsklass: A+

Elbilar kommer att bli en viktig del av den urbana mobiliteten och komplettera transportnätet genom bildelning. Idén är enkel och bekant: hitta en bil via en app, reservera, hoppa in och köra iväg. Bilen står parkerad antingen vid en järnvägsstation eller i ett kontorsområde. Bildelning en-till-en kan vara ett bra alternativ för att låna bil längre perioder eller där det inte finns bildelning. Bilägare hyr helt enkelt ut sin personliga bil till grannarna. Systemet är enkelt, den som hyr ut bilen bestämmer hyrperioderna och lägger ut på en portal, tillsammans med bilder och information om bilen. Bilen visas på en karta. Efter bokning kan bilen låsas upp med en app. Anslutningsboxar och microchip ersätter bilnycklarna.

3. Smart parkering: Du behöver inte leta längre

Brist på parkeringsplatser är ett kroniskt problem i storstäder. Delade parkeringsplatser är en lösning: hyresgäster eller husägare kan förse användare med plats för bilen på privata parkeringsplatser eller i garage för en begränsad tid. Det finns flera appar som fokuserar på att förenkla användning av offentliga parkeringsytor. I appen kan du också betala, så att du slipper leta upp en parkeringsautomat eller betala när du lämnar garaget. Flera företag håller på att utveckla lösningar för att känna av när en parkeringsplats är ledig. På det viset kan man få fram en realtidsapp för parkering. En annan lösning är att boende i ett område går samman och installerar ultraljudssensorer i sina bilar som ständigt scannar av omgivningen efter lediga platser. Ju fler fordon som är med i nätverket, desto mer aktuell och korrekt blir informationen.

 Bildelning med We Park-appen från Volkswagen
Smarta telefoner blir parkeringsautomater: Med ”We Park”-appen, betalar du för parkeringsplatsen med din smarta telefon.

4. Bilpooler gör comeback

Nu för tiden ser man sällan någon stå vid vägkanten med tummen eller en pappskylt för att få lift. Nu finns Bilpooler som skapar transportsystem av privata bilar i den smarta staden. Att hitta rätt passagerare är enkelt tack vare intelligenta appar. Tidigare kanske det mest handlade om de som tillfälligt var på väg åt samma håll eller slumpmässigt ville resa samtidigt. Idag ökar bilpooler framförallt inom företag, universitet eller stadsadministration. Där finns många personer som åker samma väg varje dag. Samtidigt ger bilpoolerna fler sociala möten och ett utvidgat professionellt nätverk. I städer som Los Angeles kan bilar som är fullsatta nu få köra i egna filer och därigenom ta sig förbi trafikstockningarna.

5. Samåkningstjänst: Från dörr till dörr

Smart mobilitet med samåkning genom Moia
3
Tid att hoppa in: Elektrifierad skytteltrafik från MOIA kompletterar kollektivtrafiken.

Buss och tåg är förhållandevis billiga färdmedel, men åker bara bestämda rutter enligt givna tidtabeller. Taxi åker vart som helst, men är dyrt. Nya aktörer som erbjuder samåkning hamnar någonstans mitt emellan. Som med taxi kan du bli upplockad var som helst i stan. Andra passagerare med destination i närheten som din egen, hoppar på och av under vägen, för att på bästa sätt utnyttja kapaciteten. I bakgrunden analyseras data i realtid från vagnparken ute på gatorna tillsammans med kundernas önskemål för att bestämma bästa färdväg. Passagerarnas smarta telefoner leder förarna till nästa upphämtningsplats inom gångavstånd för kunden. Under ideala omständigheter kan transport ske från dörr till dörr, eller med övergång utan väntetid till annat färdsätt.

Mobilitet för den sista kilometern i staden
För långt att gå – för nära att köra bil: Scooter eller cykel löser problemet

6. Micromobilitet: Hantering av den sista kilometern

Oavsett om det gäller Shanghai, Berlin eller Stockholm. En stötesten för att utveckla framåtblickande lösningar för smart mobilitet i stadskärnor är avståndet mellan hållplatsen fram till husdörren eller till arbetsplatsen. Istället för att gå sista biten, kan microfordon användas. Det kan vara elscootrar, elcyklar, lastcyklar och enhjulingar, fordon som är lite av elbilarnas småsyskon. Dessa fordon kan köras på cykelbanor, eller i vissa fall på gångstråk. Väl framme på arbetsplatsen, kan scootern eller cykeln tas med in eller parkeras på avsedd plats. Även här börjar delningslösningar dyka upp. Teknologier och nya affärsmodeller för hållbar mobilitet i den smarta staden fortsätter att utvecklas.

Anmäl dig nu för att hålla dig uppdaterad

Få uppdateringar om vår satsning på elbilar.

Du kanske också är intresserad av:

Mikromobilitet - Ett nytt spännande sätt att ta sig fram

IONITY ger extra skjuts åt elbilsförarna

Laddningsångest? Glöm den, här är sanningen om att ladda framtidens elbilar.

Du kanske också är intresserad av: