Kvinna står lutad mot Volkswagen e-Golf
Mobilitet

Att köra elbil är en ren njutning

Mobilitet

Att köra elbil är en ren njutning

28 januari 2021

Text: Mia Litström
Foto & film: James Holm

Tystnaden när bilen mjukt glider iväg. Den omedelbara accelerationen vid trafikljusen. Leendet som aldrig vill försvinna.

Vi tog ut en e-Golf på test och hittade känslorna som gör elbilen till en rolig och hållbar vinnare. 

--:--
Volkswagen e-Golf i rörelse

En del menar att det är annorlunda att köra elbil. Och det har de helt rätt i. Men konstigt? Nej, precis tvärtom. Att köra elbil är roligt och lockar fram ett stort leende på läpparna. Äventyret börjar redan när du startar bilen. Ett knapptryck och det är alldeles tyst. Är den verkligen igång? Ja, instrumenteringen tänds och bilen är redo för avfärd.

Därefter kommer den kanske bästa upplevelsen. Du glider iväg, ljudlöst. Största skillnaden mot en fossildriven bil märker du om du startar och kör ut från ett garage – med en förbränningsmotor förstärks alla ljud i trånga utrymmen men med en elbil smyger du njutbart och avgasfritt ut i friska luften.

Det är framförallt i låga hastigheter som det märks att du kör en elbil. Då är det inte många ljud som stör i vår e-Golf och transporten genom staden rullar på fint. På vägar som tillåter högre hastigheter ökar ljudet men så fort du trycker på gaspedalen blir du dubbelt påmind om att du kör eldrivet. Dels slipper du det extra motorljudet och dels får du ett kraftfullt svar. Maximalt vridmoment direkt vid accelerationen ger en busig och glad känsla bakom ratten – vid trafikljusen sticker du både kvickt och ljudlöst iväg.

Kvinna med hund framför en VW e-Golf

Kicken av att återvinna energi

Behöver du som elbilsförare ändra ditt körsätt? Delvis, men du gör det automatiskt. För i en elbil kan energi föras tillbaka till batteriet via bromsenergiåtervinning. Lägg bara växelväljaren i läge B och när du sedan släpper gasen bromsas bilen istället för att rulla fritt. Och när bilen bromsas laddas batteriet. Det tar ett litet tag att vänja sig vid det nya körsättet men när det väl sitter blir du extra taggad på att återvinna energi och använder bromsen mer sällan. En rolig effekt av det här är att du som elbilsförare uppskattar nedförsbackar ännu mer – för där kan du släppa på gasen och återvinna energi på samma sätt som inför korsningar och tvära kurvor.

Det blir ett trevligt och bekvämt körsätt där belöningen visar sig på laddningsnivån av batteriet och uppmuntrar till att köra så energieffektivt som möjligt. Ju bättre du kör desto längre räckvidd får du, helt enkelt. För att utvecklas i din elbilskörning kan du utmana dig själv via Think Blue Trainer som du kan se på skärmen i bilen – och samla poäng.