Mattias Ekholm är nybliven ägare av en Volkswagen ID.3
Lifestyle

”Den största fördelen är det man gör för miljön”

Lifestyle

”Den största fördelen är det man gör för miljön”

6 april 2021

För NHL-stjärnan Mattias Ekholm har det alltid bara varit hockey, något egentligt bilintresse har han inte haft. Till i våras då han gav sig in i branschen för laddlösningar till elbilar. Nu är han nybliven ägare till en Volkswagen ID.3.

Text: Frida Henke
Fotograf: Emily Dahl

I normala fall hade NHL-säsongen varit i full gång. Men det var före coronapandemin. I stället är Nashville Predators svenske backstjärna Mattias Ekholm hemma i Sverige och försöker ha tålamod.

­– Det är ett slags vakuum. Nu tränar jag inte med något lag och att träna själv hemma är inte så roligt alla gånger. Jag längtar efter att det drar i gång igen, men det blir inte heller bra om de hastar fram starten.

Mattias Ekholm laddar en Volkswagen ID.3

Med tiden som plötsligt blivit över har han kunnat investera för framtiden. För den dagen då hockeykarriären är över, men också för klimatet. Tillsammans med sin barndomsvän och hans två bröder har Mattias Ekholm investerat i ett företag som heter Svensk fordonsladdning och som erbjuder laddlösningar för eldrivna fordon till privatpersoner och företag.

– Utvecklingen går just nu väldigt fort inom området. Det är en business som ligger i startblocken och har många fina fördelar, inte minst miljöaspekten, säger han.

Bolaget startades i början av året, men barndomskompisen har jobbat inom branschen i många år. Affärsidén är att erbjuda en helhetslösning.

– Vi säljer inte bara laddstolpen och så får du den på posten. Vi tittar på vad det är just du behöver hemma hos dig för att den ska stå där som färdig produkt. Och det gäller inte bara bilar, utan också för tyngre fordon som lastbilar och bussar som kräver lite tyngre laddare.

Något bilintresse har han inte direkt. Den ska som han säger ”ta mig från plats a till b”, men efter att ha kommit in på spåret med elbilar har han börjat att fatta grejen säger han. Som med hans nya Volkswagen ID.3.

Den är grym. Det roliga är att man knappt vet att bilen är på när man kör den, så tyst går den. Annars är den största fördelen det man gör för miljön.
Mattias Ekholm

I USA äger han fortfarande samma bil han en gång köpte som nydraftad i NHL. I det stora billandet är skatterna så låga på bensin att det inte finns samma ekonomiska incitament för människor att välja el som i Sverige. Men han tycker sig se en stark utveckling även där.

– Jag ser äntligen att allt fler börjar efterfråga elbilar även i USA och att de blir allt vanligare på vägarna där, men de ligger långt efter oss i Sverige. Här har vi ett helt annat elbilslandskap.

Mattias Ekholm med sin Volkswagen ID.3

I Nashville Tennessee lever hockeystjärnan numera familjeliv tillsammans med före detta sportkommentatorn Ida Björnstad och deras tvååring William. Paret gifte sig i somras och i februari väntas tillökning.

För familjen är investeringen i den kommande generationen något som går djupare än laddstolpar och elbilar. Efter en lång och framgångsrik karriär i NHL är de nu i en position där de kan hjälpa andra.

– Vi har den möjligheten vi har i dag och vi vill ge något tillbaka, säger han.

Både i Sverige och USA driver han tillsammans med sin fru hockeyskola för barn som liksom dem älskar sporten, men inte har de rätta ekonomiska förutsättningarna för att kunna spela. Allt betalas ur egen ficka, men det handlar inte om pengar. Med stort engagemang lägger Mattias Ekholm ner både tid och kärlek för att göra ishockeyn möjlig för alla.

– Det bottnar i somrarna när jag fick gå på hockeyskola. Det var glass, godis, kamrater och allt det där roliga som barn ska få vara med om. Hockeyn ger så mycket annat än att spela stora matcher och vinna medaljer, säger han.

ID.3. Laddad för en ny era.

ID.3 är startpunkten för en ny epok för elbilar. Topprestanda tillsammans med banbrytande design och generös räckvidd. Vi vill på allvar elektrifiera Sverige. Följ med oss på resan. Provkör ID.3 redan idag!

Du kanske också är intresserad av:

”Det känns bra att köra när du vet hur liten påverkan det
har på miljön”

Allt du behöver veta om elbilsladdning.

Att köra elbil är en ren njutning

Du kanske också är intresserad av: