Oscar Möller står vid bakluckan på VW ID.3
Lifestyle

ID.3 med Oscar Möller.
”Det känns bra att köra när du vet hur liten påverkan det har på miljön”

Lifestyle

ID.3 med Oscar Möller.
”Det känns bra att köra när du vet hur liten påverkan det har på miljön”

29 januari 2021

Att visa vägen genom handling. Det är lagkaptenen för Skellefteå AIK:s taktik vilket är något som gäller även utanför rinken. Vi pratar elbil, vinterväglag och räckvidd med hockeyproffset Oscar Möller, som helst väljer el, för sina barns framtid och säkerhet. 

Text: Frida Henke
Foto: Peter Lundström

--:--

Det är någonstans halvvägs in i hockeysäsongen, den 8:e i ordningen i Skellefteå AIK för proffsspelaren Oscar Möller. Mycket är som vanligt för 32-åringen, samtidigt som inget är som det brukar. Med pandemin försvann publiken och med den de högljudda känslorna, intrycken och stämningen.

– Det är något man måste acceptera och leva med just nu, men det är jättetråkigt, säger Oscar Möller. 

Hittills har det också blivit färre mål än normalt för den offensive forwarden.

– Jag brukar ses som en målgörare, den här säsongen har det dock inte blivit så många. Men som hockeyspelare har jag bara blivit bättre de senaste åren, mer allroundig. 

Oscar Möller sitter i Volkswagen ID.3

Kanske är det just för den där allsidigheten som Oscar Möller 2019 fick uppdraget som lagkapten. Rollen var inget han själv hade bett om, men som han tror passar honom bra.

– Vi har ett ganska ungt lag och jag tillhör de äldre, men jag har en bra relation även med de flesta yngre. Och det gäller att få dem att känna sig bekväma så att de får rätt förutsättningar för att kunna utvecklas.

Det handlar om att hålla ihop laget, men också om att stötta dem som har det kämpigt och att elda på dem som det går bra för. Något som Oscar Möller försöker uppnå med verkstad snarare än snack.

– Det finns säkert många olika vägar att gå, men jag ser mig själv som en ledare som visar vägen ute på isen, mer än med prat, säger han.

Men det finns också ett annat sammanhang där Oscar Möller tagit på sig ledartröjan och visar vägen genom handling. I flera år har familjen nämligen valt att köra elbil och laddhybrid. 

Oscar Möller med familj lastar VW ID.3 med pulkor

– Att ha elbil är överlag superbra skulle jag säga. Det känns bra att köra när du vet hur liten påverkan det har på miljön och naturen runt omkring. Men jag gillar också att det är mycket ny teknik i de bilarna, som till exempel i ID.3 där det räcker med att du trycker foten på bromsen för att starta bilen.

Det enda som skulle ”behöva ha sig en skjuts”, säger han, är laddningsinfrastrukturen i Norrland. Men hur är det annars att bo i norr och köra elbil i ett klimat som kan vara väl så utmanande även för fossilt drivna fordon?

­– På vinterväglag funkar det hur bra som helst, men blir det väldigt kallt vet jag av erfarenhet att det försvinner en del räckvidd. Det du får göra då är att dels planera körningen och köra mer ekonomiskt. Dels kommer nu allt fler bilar med batterier som räcker 40–50 mil och då spelar det inte längre lika stor roll, säger han.

Men att tänka på framtida generationer handlar i Oscar och hans fru Charlotte Möllers fall också om att bilen ska vara säker för deras tre barn att åka i.

– Jag prioriterar att de ska åka säkert, det är det viktigaste för mig. ID.3:an känns trygg och snart kommer det mer familjevänliga storlekar för oss med lite fler barn, så det är något vi sneglar på, helt klart.

Oscar Möller med familj går mot VW ID.3

Upptäck våra elbilar

ID.3. Laddad för en ny era.

ID.4.
Det enklaste valet. 

Frågor & svar om elbilar

Upptäck våra elbilar

Bläddra vidare i VW Magasin

Elin Rubensson gör ett medvetet val för familjen

”Den största fördelen är det man gör för miljön”

Så klarar elbilarna den svenska vintern

Bläddra vidare i VW Magasin