Anna och Marcus vid gården på landet.
Anna och Marcus vid gården på landet.
Anna och Marcus vid gården på landet.
Anna och Marcus vid gården på landet.

Visioner i nuet:
Viertel \ Vor Mag

Visioner i nuet:
Viertel \ Vor Mag

Mellan staden och landet

”Tystnaden ger oss ett totalt lugn. Det är därför vi verkligen älskar att vara här ute.” Vi besökte Anna och Marcus på deras lantgård och pratade med dem om livet där, och hur de tänker om hållbarhet och rörelsefrihet. Gården ligger i Brandenburg och har fem får och en katt som heter Katt. Den här gången är Anna och Marcus här för att se hur frukten och grönsakerna växer. Man kan nästan höra dem växa – det är så tyst det är här, jämfört med Berlin och deras andra hem i Neukölln bara 10 mil bort.

Egentligen gillar Anna och Marcus fortfarande stadslivet. De är vana vid högljudda barer, multikulturella restauranger och massor av människor. Deras vita sneakers signalerar inte direkt lantliv… ”Vi ville komma iväg från den här överbelastningen av intryck och saker”, förklarar Anna. Färre hus, färre människor, mindre grejer. I lägenheten i Neukölln är minimalismen översatt till en stor vit vägg. ”Nästan som ett museum – det ger en frihetskänsla”, säger Marcus. Han ser genom fönstret ut på gården, en hektar omgiven av oändliga fält. Det är ren frihet. Mer natur, mer rekreation, mer familj. ”Här kommer man närmare förändringar och processer: årstidernas växlingar, djuren som skiftar från sommarpäls till vinterpäls... Man ser hur lång tid de förändringarna faktiskt tar”, säger han.

--:--

Den här uppskattningen av frihet grundar sig i deras intällning. ”Less is more” genomsyrar deras privata liv och spelar en viktig roll i deras onlinemagasin. Viertel \ Vor fokuserar helt på hållbarhet. Författarna kritiserar vårt slit-och-släng-samhälle och snabba moden, och presenterar nya, innovativa varumärken och initiativ. Anna och Marcus vet att hållbarhet inte bara sker över en natt. 

Design, kvalitet och hållbarhet.

”Idag köper inte människor saker för att behålla dem. De köper saker för att tycka om dem ett kort tag, bara. Och det är skit”, säger Anna och smuttar på kaffet. Istället för att skräpa ner vår planet med mer, söker de två långlivade och vackra produkter.  ”Människor köper saker för att de är vackra – därför är design så viktigt”, säger Marcus. ”Om en produkt är väldesignad blir den omtyckt och lever längre. Och om produkten är av bra kvalitet så är den hållbar i sig. Även om de älskar sitt idylliska lantliv, saknar de närheten till sina vänner. För att få det bästa av båda världarna behöver de åka fram och tillbaka en hel del. Frihet betyder att kunna röra sig fritt.

Det bästa av två världar.

De är dock medvetna om det ekologiska avtrycket de gör, och är ständigt på jakt efter olika sätt att minska det. ”När det gäller bilar är det viktigaste för oss att de måste ha lägsta möjliga  CO₂-utsläpp”, säger Marcus. Det betyder alltså en elbil. Med lång räckvidd. Under intervjun sitter han och ler åt sin framtidsvision – förbränningsmotorer är oerhört bullriga medan elbilar flyter fram elegant utan något oljud, oavsett om det är på Neuköllns gatsenar eller att köra fram till fårhjorden på landet. Marcus hoppas på eldriven rörelsefrihet för alla, inte bara för de rika. ”Om samhället ska tänka om, då måste elbilarna vara överkomliga.” Anna kommer tillbaka in i rummet och nickar sitt stöd för att alla ska ha tillgång till bilar med låga utsläpp. Båda tror starkt på tanken att hållbarhet inte ska vara en lyxvara.

Konceptbilen ID. på en grusväg.
Konceptbilen ID.s framljus.
Konceptbilen ID.s bakljus.
Om samhället ska tänka om, då måste elbilen vara överkomlig. Jag menar, eller snarare vi menar att hållbarhet inte ska vara en lyxvara.
Marcus Werner

VIERTEL \ VOR MAG

Anna och Marcus har båda arbetat med kommunikation i många år, som journalist och fotograf/regissör. 2016 beslutade de sig för att gå en egen väg. Den vägen heter Viertel \ Vor, ett onlinemagasin där de två presenterar innovationer, människor och produkter som förkroppsligar deras princip ”det som verkligen är viktigt”. Namnet Viertel \ Vor kommer från den symboliska kvart som vi människor har kvar att förändra vårt sätt att tänka när det gäller hur vi behandlar vår planet.

Porträtt av Anna och Marcus.
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST

Reservera en ID.3

Bli en av de första att uppleva och köra nya ID.3
Reservera en Special Edition med exklusiva designdetaljer
Du får senaste nytt om elektrisk mobilitet och nya ID.3

Du kanske också är intresserad av: