Leo lutar sig mot konceptbilen ID.
Leo lutar sig mot konceptbilen ID.
Leo lutar sig mot konceptbilen ID.
Leo lutar sig mot konceptbilen ID.

Visioner i nuet:
Via Grafik

Visioner i nuet:
Via Grafik

Att bygga ett digitalt konstverk.

”Även om du inte känner något fysiskt motstånd, skapas ändå direkt ett visuellt resultat”, säger Leo hänfört. Han är en grafisk designer och en del av Via Grafik, ett designkollektiv och designstudio med rötterna i graffiti. Han testar virtual reality första gången på allvar när han provar 3d-mjukvara för oss. Med den kan han rita och måla i den virtuella rymden. Resultatet: ett tredimensionellt digitalt konstverk som han skapar i rummet runt konceptbilen ID.

Det lockiga håret, de finskurna dragen och det lätta leendet – vid första anblicken kan man ha svårt att tro att den här mannen en gång satte fart på hela graffiti-scenen. När han berättar om hur det startade, börjar han på skolgården. ”Det handlade om subkultur – alla åkte bräda och mina kompisar började skriva sina namn på väggarna och man bara försökte imitera, efterlikna.”. Med sprayburk i handen lärde han sig lita på intuitionen och förstå att hans gester kan skapa någonting ett visuellt starkt. 

--:--

Hans stil förändras och utvecklas, influerad av olika genrer. ”Jag vill att det jag gör ska trigga någonting redan vid första anblicken. Det måste lämna ett intryck!”. Den digitala skulpturen som han designar i vår studio sätter mycket riktigt konceptbilen ID. i en ovanlig miljö. Men Leo vill hålla åskådarna intresserade länge, och få dem att titta på detaljerna i konstverket.
Han förstår snabbt hur han ska använda 3d-kontrollerna, som i kombination med VR-goggles fungerar som multifunktionspenslar, och blir fascinerad av den intuitiva upplevelsen.  ”Varje klick ger direkt en visuell effekt", säger Leo. Han förklarar att tekniken gör att han arbetar fort och utan att tveka, eftersom han enkelt kan radera varje steg.  ”Jag reagerar hela tiden på vad som redan finns där och hur allt kommer på plats – steg för steg. Jag har ingen konkret vision av hur det kommer att se ut senare.”. Virtual reality verkar vara hans nya skolgård.

Göra konst digital.

Även om Leo snabbt blir säker på att hantera VR-googles och kontroller är han mer osäker på vad det egentligen heter, det han håller på med. Eftersom han jobbar i tre dimensioner kan det inte vara målning. Skapande låter lite pretentiöst. Till slut säger han att han bygger. Vi får intrycket att Leo känner sig komfortabel i sin nya ”skolgård”. Den intuitiva tekniken låter honom använda erfarenheten från graffitin och kasta sig rakt in i arbetet. Det är imponerande hur snabbt Leo tar till sig den nya metoden. ”Man känner potentialen i det”, säger Leo. Han kan också föreställa sig en liknande enkel och intuitiv interaktion med den smarta teknologin i konceptbilen. ”Hundratals knappar och gömda funktioner är annars så otroligt irriterande”, stönar Leo. 

Känna sig hemma med nya möjligheter. 

Istället är det röstkontroll och enkel självförklarande design som gör det lätt att styra funktionerna. När man ser Leo blir det uppenbart att lekfulla och lättfattliga apparater verkligen kan vara njutbara. Att skapa stora former i fria luften, bara sådär, verkar vara roligt och imponerande. Leo nickar:  ”Ja, du känner att du har makten över rummet.”. Några minuter senare frågar han efter en stege. I testet tänjer han på gränserna och armarna räcker inte till för att göra klart det tredimensionella konstverket.

Leo tar av sig VR-glasögonen.
Leo i naturen med VR-goggles.
Leo planerar nästa steg för sitt 3d-konstverk.
Jag reagerar hela tiden på vad som redan finns där och hur allt kommer på plats – steg för steg. Jag har ingen konkret vision av hur det kommer att se ut sedan.
Leo Volland

LEO VOLLAND

Leo Volland växte upp i Heilbronn, han har bott i Berlin i många år och är sedan slutet på 1990-talet en etablerad del av graffiti- och street-art-secenen. Tillsammans med några vänner grundade han konst- och designkollektivet Via Grafik. Leo har en experimentell approach till sin konst, från installationer till nya sätt att använda färger. Det har gjort honom till en känd konstnär i Tyskland. Hans konst visas inte bara på gatorna, utan också i gallerier och utställningar.

Porträtt av Leo Volland.
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST

Reservera en ID.3

Bli en av de första att uppleva och köra nya ID.3
Reservera en Special Edition med exklusiva designdetaljer
Du får senaste nytt om elektrisk mobilitet och nya ID.3

Vi rekommenderar att du uppdaterar din webbläsare

För att få en bättre upplevelse kan du använda Chrome eller Firefox..