Van Bo Le-Mentzel i konceptbilen ID.
Van Bo Le-Mentzel i konceptbilen ID.
Van Bo Le-Mentzel i konceptbilen ID.
Van Bo Le-Mentzel i konceptbilen ID.

Visioner i nuet:
Van Bo Le-Mentzel

Visioner i nuet:
Van Bo Le-Mentzel

Tänka i nya dimensioner.

Vid en första anblick kanske man tänker att funktionella kläder representerar en slags lathet, men i Van Bos fall handlar det snarare om ett uttryck för ärlighet och äkthet. Han har andra, viktigare saker att tänka på. Han funderar över framtida scenarier när det gäller städer, bostadsbrist och utrymmet som transporterar oss från A till B. När du frågar honom om morgondagens utrymme, börjar Van Bo att prata passionerat, inte bara med ord utan också med ögon och händer.

”Om alla på jorden förtjänar ett eget utrymme, och vi är typ 7 miljarder människor nu, så får alla ungefär 40 till 50 kvadratmeter. Vet du hur mycket utrymme det är? Den här planeten är antagligen för liten för oss”, säger han. Därför måste vi tänka om när det gäller utrymme. Det är  motiovationen bakom hans mest uppmärksammade projekt så här långt: det 1 kvadratmeter lilla huset. 1x1 m, det är allt han skämmer bort oss med. Lätt överraskade undrar vi hur man kan få plats på en så liten yta. Men vi kanske inte ska ta definitionen ”hus” så bokstavligt – Van Bo är mer än en arkitekt, han är även konstnär.

--:--

”När vi pratar om bostäder, talar vi mycket om siffror. Men är det allt?”  Eller är ekvationen snarare: ju mer yta, desto lyckligare? Van Bo ställer frågan om hur mycket vi faktiskt behöver vara lyckliga snarare än att ha den perfekta lösningen. Innanför väggarna i sitt ställe i Berlin förverkligar han sina idéer med att göra sitt boende mångfunktionellt. ”Jag bor med min fru och mina två barn, och vi förvandlar utrymmet hela tiden. Vi har inte bestämt än vilket rum som hör till barnen och vilket rum som är till för oss vuxna. Det förändras hela tiden i stunden. Våra barn förändrar oss.” Utöver att dela vuxensängen med de små, tror han även på delningsekonomi. ”Det pratas mycket om att slösa med mat och med kläder, men varför inte samma diskussion om plats?”

Fascinerad av små utrymmen.

När man talar om hem, är Van Bo inte begränsad av fyra väggar. De visionära drömmarna av hus på hjul, elbilsteknik som befriar oss från den traditionella bildesignen och friheten att designa bilen annorlunda utan skrymmande motorer resulterar i nya idéer. Som till exempel att göra ett litet hem inuti en elbil. ”Skulle det inte vara fantastiskt – att inte åka hemifrån till jobbet, utan att helt enkelt ta hemmet till den plats jag vill jobba?”. Van Bo fortsätter drömma när han pratar om teknologiska framsteg och självkörande bilar. ”Varför fokusera på trafiken när du kan fokusera på barnen, du vet, kanske äta frukost tillsammans i bilen?” Han ser elbilar som en budbärare om en ny era, och en möjlighet att hitta nya sätt att organisera städer – öppet och tillgängligt för alla.

Göra mer med mindre.

Eftersom Van Bo inte kan sluta jaga mer innovativa framtidsscenarier, har han grundat initiativ som Tiny House University på Berlins Bauhaus Campus för att bjuda in samhället att delta i dem och utveckla projekten vidare. För att leva upp till sina drömmar om multifunktionella utrymmen, går Van Bo så långt som att öppna sitt hem för främlingar. ”När jag lämnar hemmet, varför inte dela med mig av det till människor som gärna skulle arbeta i den miljön?”. Hans ögon gnistrar när han pratar om uppkoppling. För att göra delningen smart, ”tänker jag att det skulle vara möjligt att koppla ihop alla utrymmen vi har i en slags bibliotek eller app, för att inte slösa så mycket med resurser.”

1-kvadratmetershuset i naturen.
Van Bo ser på detaljer till sitt 1-kvadratmetershus.
Van Bo monterar upp sitt 1-kvadratmetershus.
Skulle det inte vara fantastiskt – att inte åka hemifrån till jobbet, utan att helt enkelt ta hemmet till den plats jag vill jobba?
Van Bo Le-Mentzel

VAN BO LE-MENTZEL

Van Bo Le-Mentzel är utbildad ingenjör och arkitekt, konstnär, designer och uppfinnare. Han har undervisat design som gästprofessor vid Högskolan för Konst i Hamburg, har talat vid TEDx, och gör ingen skillnad mellan arbete och fritid. Han ser inte pengar eller krav som tillräckliga motivatorer, utan tror istället på förtroende och frihet, och att framgångsrika idéer är de som tillåter fritt deltagande i utvecklingsprocessen.

Porträtt av Van Bo Le-Mentzel.
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST

Reservera en ID.3 1ST Special Edition

Bli en av de första att uppleva och köra nya ID.3 1ST
Reservera en Special Edition med exklusiva designdetaljer
Du får senaste nytt om elektrisk mobilitet och nya ID.3 1ST