Bearcubs med konceptbilen ID.
Bearcubs med konceptbilen ID.
Bearcubs med konceptbilen ID.
Bearcubs med konceptbilen ID.

Visioner i nuet:
Bearcubs

Visioner i nuet:
Bearcubs

Från naturliga ljud till digitala beats.

Jack, känd under namnet Bearcubs, har just flyttat från London till Berlin – från en metropol till en annan. ”Jag behövde byta miljö. Ny inspiration, nya mäniskor, nya upplevelser”, säger han. Jack har varit i Berlin förut, och gång på gång imponerats av stadens energi. Nu kan han kalla det sin hemma-bas. Efter bara två månader i den tyska huvudstaden spelar han redan på de hippaste klubbarna.

Jack får inspirationen till sin unika musikstil i atmosfären från bra kvällar, han fångar den i musikens form när han kommer hem samma natt. Han absorberar vardagslivet och använder i sin kreativa  process. Han fångar intryck och nya möten i farten, och skriver ner dem i mobilen. Ibland är det ruffa sångtexter, ibland konceptet till en ny låt. ”När jag har samlat alla dessa små idéer går jag in i studion och gör något utav dem – blåser liv i dem.”

--:--

Även om han använder digitala apparater för att skapa musiken, är det viktigt för Jack att det låter naturligt. ”Jag sjunger på mina låtar för jag känner att det genast tar fram det mänskliga.” Han gillar att processa elektroniska ljud på ett sätt så de låter organiska. Det funkar tvärtom också: regndroppar som ett beat, till exempel. Det var mötet mellan analoga och digitala ljud som inspirerade Jack att börja experimentera. ”Jag gjorde en laserharpa som kan pluggas in i en dator. Och en synth som styrs genom att bryta ljusstrålar”, säger han. Jack visar utrustningen och berättar om samplern. ”Man kan använda vilka samples som helst – oavsett om du skapat det själv, spelat in det, eller laddar ned det någonstans.”

En orkester vid fingertopparna.

”Jag ensam med min digitala urustning har nästan samma möjligheter som en hel orkester!”. Så han hade inte behövt ägna åratal åt att lära sig spela instrument som trummor, piano och gitarr för att bli en framgångsrik musiker. Smart mjukvara betyder dessutom att det är onödigt att hyra en dyr studio för att producera musik professionellt – den kreativa processen är demokratiserad. Den unge artisten är fascinerad över att det blir allt mer direkt och enkelt att gå från idé till genomförande. Trots det vill Jack yterligare förkorta processen att skapa en låt, från första tanken till färdigt track.

Experimentera med musik.

”Det skulle vara nice att plugga in mitt huvud, som en slags hjärnhuva som tar musikidéerna och stoppar in dem i datorn.”. Hans drömmar om framtiden slutar inte där. Han hoppas att intelligent digitalisering kommer att ge nya möjligheter bortom musikskapande. I hans vision kan han röra sig tyst genom omgivningen, vilket tillåter honom att helt koncentrera sig på att förvandla intryck och ljud direkt till musik, istället för att fokusera på körningen.

Bearcubs mixar sin musik med rattarna på sin sampler.
Bearcubs sedd inifrån konceptbilen ID.
Porträtt av Bearcubs.
Jag gjorde en laserharpa som kan pluggas in i en dator. Och en synth som styrs genom att bryta ljusstrålar.
Bearcubs

BEARCUBS

Jack Ritchie är 26 år, en brittisk singer/songwriter med artistnamnet Bearcubs. Hans singel Underwaterfall fick ett internationellt genomslag 2017. Året därpå släppte Bearcubs sitt första album, Ultraviolet, som fortsatte att trollbinda med det unika soundet skapat av många lager sång och distinkta synthar.

Porträtt av Bearcubs.
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST
Fronten på ID.3 1ST

Reservera en ID.3

Bli en av de första att uppleva och köra nya ID.3
Reservera en Special Edition med exklusiva designdetaljer
Du får senaste nytt om elektrisk mobilitet och nya ID.3