man öppnar förardörr på ID.3

Myterna om den dyra elbilen – så här ligger det till.

Myterna om den dyra elbilen – så här ligger det till.

28 juni 2021

Elbilar – dyra att köpa och med lågt andrahandsvärde. Har du hört de argumenten? Då är du inte ensam. Här reder vi ut hur prisvärda nästa generations elbilar faktiskt kommer att vara.

Varje dag rullar allt fler elbilar ut på Sveriges vägar. Men trots den ökande populariteten finns det fortfarande många fördomar när det gäller de mer klimatneutrala fordonen.

När Volkswagen frågade sina kunder om deras inställning gentemot elbilar dryftades flera av de fördomarna.

Just ”De är på tok för dyra att köpa”, ”De är egentligen inte så mycket billigare att köra än en bensin/dieselbil” och ”De har för dåligt andrahandsvärde” upprepades flera gånger. Men stämmer de åsikterna verkligen?

Det enkla svaret är nej. Den tidigare uppfattningar om elbilar kommer snabbt att vara ett minne blott nu när Volkswagens ID.familj med ID.3 och ID.4 i spetsen finns på den svenska marknaden.

ID.3 1st - Plus - Max
De tre versionerna av ID.3 1st

ID.3 kostar runt 400 000 i grundpris och när när du laddar i hemmet så kommer milkostnaden för att köra en elbil hamna på runt 2-3 kronor, kan variera beroende på aktuella elpriset. Det innebär att ju mer du kör, desto mer kan du spara på att köra en elbil jämfört med om din bil har en förbränningsmotor. Kör du mycket blir klimatnyttan dessutom ännu större när du väljer en ID.-bil.

ID.-bilarna har färre rörliga delar än en bil med förbränningsmotor, och behöver inga oljebyten. Det betyder att underhållskostnaderna blir låga.

Och hur är det egentligen med andrahandsvärdet?

Det finns ett stort intresse för laddningsbara bilar i Sverige. Det, i kombination med en allt större miljömedvetenhet, talar för ett bra andrahandsvärde på ID.-bilarna.

För den som känner sig osäker på hur andrahandsvärdet påverkar ägandekostnaden så finns Volkswagen privatleasing som ett tryggt alternativ till att ha bilen.

Så nästa gång du hör någon avfärda elbilar med argumenten du just läst, då är det bara att hänvisa till den här artikeln!

Upptäck några av våra elbilar

ID.3. Laddad för en ny era.

ID.4.
Det enklaste valet. 

ID.4 GTX. Sportig elsuv.

Upptäck några av våra elbilar

Du kanske också är intresserad av:

Nya folkbilen är elektrisk 

Fjällresa eller långsemester med elbilen – en omöjlighet? Nej!

Volkswagen säkrar svenska rena batterier

Du kanske också är intresserad av: