Dejan Simic

Het marknad för begagnade bilar

Het marknad för begagnade bilar

3 februari 2020

Andrahandsvärdet och förtroendet för Volkswagens bilar är högt. Något som är bra både för den som vill byta in sin äldre bil och den som vill köpa en begagnad. Köper du en begagnad bil av en Volkswagen-återförsäljare har du en helt annan trygghet än om du köper bil privat. Hos återförsäljaren får du även garantier och andra erbjudanden som du kan ha nytta av.

 

Text: Lena Loheim Kangevik
Foto: Mattias Bardå

- Det är en större utmaning att sälja en begagnad bil än en ny, säger Dejan Simic, försäljningschef för begagnat på Din Bil Volkswagen i Smista strax söder om Stockholm.

Spontant låter det som om det vore jobbigare att arbeta med begagnat. Men inte för Dejan Simic. Han brinner verkligen för begagnatmarknaden och poängterar hur stolt han är över sitt team. Och inte för inte.

John Arsenivh
Här kollar John Arsenivh en begagnad bil på väg ut till försäljning.

Begagnade bilar på toppvåningen

I snitt är cirka 80 procent av nybilsvolymen begagnade bilar, det vill säga om en återförsäljare säljer 100 nya bilar säljer hen även 80 begagnade. Men i Smista är det nästan tvärtom. Dejan Simic är därmed en viktig person hos företaget, så det faktum att begagnathallen ligger på tredje våningen och kunderna behöver ta hissen upp stör honom inte alls.

– Den stora bilhallen, med högt i tak och alla nya bilar, är ansiktet utåt. Vi på begagnat sitter å andra sidan på toppvåningen, det är riktigt bra, säger han och ler stort.

Gott rykte och bra andrahandsvärde

En hel del av det glada begagnathumöret beror förstås på att han arbetar med just begagnade Volkswagen. Märket har ett gott rykte som begagnat och ett bra andrahandsvärde.

Volkswagen erbjuder också sina kunder ett helt koncept, Das WeltAuto, med bland annat garantier som en nybil och rätt att byta bilen inom en viss tid om den inte passar.

Om köparen vill kan hen dessutom använda paketet Das WeltAuto Secure, som försäkrar dig som köpare om ett fast andrahandsvärde med ett garanterat restvärde inför en eventuell framtida försäljning. Kunden kan också köpa till försäkring och serviceavtal till en förmånlig månadskostnad.

– Dessutom behöver du inte vänta på bilen om du köper begagnat. Den står här och är redo att köra iväg i samma ögonblick som du bestämt dig och skrivit kontrakt, säger Dejan Simic.

Tryggast är att köpa begagnad bil hos en återförsäljare. Och den begagnade bilen är för omedelbar leverans.
Dejan Simic

Das WeltAuto:

• Omfattar alla bilar upp till 60 månader gamla och som gått max 12 000 mil, gäller både personbilar och transportbilar.

• Ett års garanti, fri från självrisker.

• Bytesrätt inom tio dagar till en annan bil i sortimentet.

• Mobilitetsgaranti, dvs du erbjuds en ersättningsbil om det händer något med din bil. Gäller förutsatt att bilen är servad hos en auktoriserad Volkswagen-verkstad.

Das WeltAuto Secure:

• Erbjuder, utöver grundpaketet, fördelaktig finansiering/avbetalning med garanterat restvärde och med möjlighet att köpa till försäkring och serviceavtal till en förmånlig månadskostnad.

 

Vad gäller om du som privatperson köper begagnad bil:

 … från en annan privatperson?

Konsumentköplagen gäller inte, dvs att du har betydligt svårare att häva köpet om du upptäcker något fel eller ångrar dig. Du kanske inte ens får tag på säljaren.

 

… från ett företag?

Konsumentköplagen gäller, och den är tvingande till din fördel. Här har du helt andra rättigheter ifall bilen visar sig ha något fel, du ångrar ditt köp eller kanske vill byta till en annan bil, m m.

Volkswagens enkät visar: 
Laddhybridförare väljer el framför bensin

"Ännu en vinnare" - pressen om nya T-Cross

Energilagring på fyra hjul.