Susanne, Jennie & Johan med "Elis" - en e-up! från Volkswagen

”Elis” levererar mat till sjukvården

”Elis” levererar mat till sjukvården

28 januari 2021

Att välja elbil var ett självklart val för miljömedvetne Susanne Ripa och hennes man. Valet föll på en Volkswagen e-up! som döptes till ”Elis”, och som nu gör nytta under den pågående coronakrisen.

– Min dotters restaurang levererar hållbar mat till sjukvårdspersonal, och har lånat Elis för att även kunna köra ut maten på ett hållbart sätt, säger Susanne.

När familjen behövde en andra bil för kortare dagliga körningar var det ett självklart val att välja elbil för Susanne Ripa och hennes man.

– Vi tänkte på miljön och kunde inte försvara ett bilköp med bensin eller diesel, där var jag och min man överens. För oss handlade det om ett ställningstagande, säger Susanne.

Efter att ha tittat runt föll valet på en Volkswagen e-up!.

– Vi föll för lilla ”Elis” – den hade precis det vi behövde, säger Susanne.

Fem år senare är hon fortfarande lika kär i Elis.

– Vår bil har rullat varje dag och är perfekt för korta resor för att hämta barn eller handla mat. Fast bilen är liten så har jag till och med fått in en vindsurfingbräda i den, säger Susanne nöjt. 

– Det är som att åka rymdfärja, den bara flyter iväg.

Laddningen – inga problem alls

Att Elis går tyst är också fantastiskt.

– Det är som att åka rymdfärja, den bara flyter iväg. Men det jag slås mest av är att elbilar accelererar jättefort, vi vinner vid varje rödljus. Det enda problemet är att folk inte hör när vi kommer, så då brukar vi dra ner fönstret och ropa ”tut” berättar Susanne och skrattar.

En av Susannes favoritfunktioner är att en elbil värms upp så snabbt.

– Jag är frusen, men bilen blir varm på nolltid jämfört med en vanlig bil, det är magiskt!

Laddningen är inget problem. Elis laddar över natten – med hållbart producerad el – och idag finns det snabbladdningsstationer lite varstans.

Men avgörande var ställningstagandet man gör när man köper en elbil.

– Vi har tre barn och pratar mycket kring att ta ställning. Man medvetandegör ett hållbart tänk i flera generationer, menar Susanne.

Med elbilen Elis hjälp så blir kedjan hållbar hela vägen; matlådor av råvaror som annars skulle bli förstörda, körs till behövande vårdpersonal i en
elbil med förnybar el.
detaljbild på matkasse och baklyktan på Volkswagen e-up!

Hållbar mat på hållbart sätt

Nu i coronatider, när Susanne jobbar hemifrån, har hennes dotter Jennie och svärsonen Johan Gottberg fått låna Elis, som fått en viktig roll: att leverera matlådor till den pressade vårdpersonalen på Stockholms sjukhus. Paret driver Restauranglabbet, en hållbar restaurang som räddar råvaror som annars skulle kastas av leverantörerna. När coronakrisen slog till var de snabba att tänka nytt:

– Vi ville göra något för att hjälpa, och såg att det fanns tusentals ton mat över hos leverantörerna eftersom restaurangbranschen gick sämre. Så vi började köpa upp råvaror, laga och leverera till vårdpersonalen för tre veckor sedan, säger Johan, som även utnämnts till Årets Hållbara Kock. Matlådorna finansieras av privatpersoner och företag som swishar en hundring per låda, ett nollsummespel för restaurangägarna. I nuläget levereras 150 matlådor dagligen till bland annat Södersjukhuset, St. Görans sjukhus och en coronaklinik i Bromma. 

En hållbar kedja

Initiativet har sedan dess kopierats av halva restaurang-Stockholm, men ju fler som hjälper till desto bättre, menar Johan.

– Det är en stor hjälp för personalen som inte hinner gå ut och köpa mat, och behöver bra mat för att orka jobba 12 timmar. Kanske orkar de inte heller laga mat efter jobbet, då kan de ta med sig en låda hem. Vi har fått en överväldigande respons från vårdpersonalen och kommer göra detta så länge hjälpen behövs, säger Johan.

Med elbilen Elis hjälp så blir kedjan hållbar hela vägen; matlådor av råvaror som annars skulle bli förstörda, körs till behövande vårdpersonal i en elbil med förnybar el.

– Jag är glad att jag kan hjälpa till genom att låna ut Elis som leveransbil, så de kan fortsätta med sitt fantastiska alternativ: att leverera hållbara matlådor med hållbara leveranser, säger Susanne. 

Susanne, Jennie & Johan med "Elis" - en e-up! från Volkswagen

TILLÄGG

Vill du vara med och stödja vårdpersonal, riskgrupper och familjer som drabbats extra hårt av COVID-19 med gratis måltider?

Swisha till 123 015 69 92

Du kanske också är intresserad av:

Fjällresa eller långsemester med elbilen – en omöjlighet? Nej!