2.2.0.4_0, 2017-05-15 14:52:25

Rallycross.

Rallycross.

Johan Kristoffersson världsmästare i rallycross.

2017-09-17
Efter femte segern i rad, ett nytt rekord, är Johan Kristoffersson världsmästare.

Johan Kristoffersson är världsmästare för första gången efter ännu en imponerande seger i Lettlands World RX. Och Petter Solbergs dröm gick i uppfyllelse när hans team PSRX Volkswagen Sweden vann teammästerskapet i FIA World Rallycross Championship.

De dubbla titlarna är resultatet efter Johan Kristofferssons femte seger i rad, ett nytt rekord, och den sjunde segern för säsongen för PSRX Volkswagen Sweden.

Enda motgången för teamet var Petter Solbergs krasch i första kurvan i hans semifinal. Petter togs till sjukhus efter att ha klagat på smärtor i ryggen. Den trefaldige världsmästaren hade fått ett brott på ett nyckelben.

Nio månader var allt det tog förvandla en dröm till verklighet för Johan, Petter och alla andra i team PSRX Volkswagen Sweden. Det svenska teamet, baserat i Torsby, har levererat över och bortom alla förväntningar genom att ta de två titlarna redan när två omgångar återstår (Tyskland och Sydafrika).

Pernilla Solberg, teamledare i PSRX Volkswagen Sweden, säger:
- Det här året har varit ett äventyr på alla sätt. Vi skapade det här teamet i januari genom att sammanföra två av de bästa motorsportteamen i världen Jag är extremt stolt över vad teamet åstadkommit under säsongen och att vi tagit teammästerskapet i det tredje sista racet för säsongen.

- Jag är lika stolt över Johans prestation i förarmästerskapet när han tar sin första titel i FIA World Championship samma weekend…det är helt overkligt. Det är en dröm som blivit sann.
 
- Samtidigt är jag förkrossad över att vår förare och min make Petter var på sjukhus när vår stora dröm slog in. Det är väldigt känslosamt. Jag gråter både av lycka och av sorg på samma gång.
 
Johans senaste seger räckte för att ge honom sin första världsmästartitel och för att förverkliga en livslång dröm.

28-årige Johan Kristoffersson var naturligtvis överlycklig efter segern och kramade om alla och envar av medlemmarna i PSRX Volkswagen Sweden Team.

En speciell kram reserverades för teamkollegan Petter Solberg.
- Världsmästare, jag kan knappt tro det, säger Johan Kristoffersson. Det är ett helt otroligt resultat. Det kan inte stämma, det verkar inte klokt – världsmästare!

- Det har inte hunnit sjunka in. Jag har varit så fokuserad på racet, bara klara en kurva i taget, och bara göra mitt jobb. Precis som alla tävlingar i World RX var den här tuff med knepiga förhållanden och svåra inställningar.

- När man står på startlinjen försvinner allt annat runt omkring – man stirrar bara på startlamporna och tänker inte på något annat än att ta hand om bilen och försöka undvika problem.
 
- Efter tre varv i finalen hade jag en liten ledning och jag började tänka på vad som kunde hända. Jag tänkte: “Jag kan bli världsmästare…” Så jag sade till mig själv: ”Sluta nu!” Jag måste koncentrera mig och det gjorde jag. När jag kom till sista kurvan skrek jag till teamet. ”Är jag världsmästare? Klarade jag det? Är jag världsmästare?”

- En röst kom över radion och sade: “Johan, du är världsmästare nu.” Det var helt oroliga ord. Som alltid hade vi en plan inför racet och dagens plan var speciell: planen var att bli världsmästare!

Det blev ännu bättre och publikens applåder blev ännu högre när PSRX Volkswagen Sweden bekräftade att teamet tagit sin första titel i teammästerskapet i World RX. Petter Solbergs dröm hade också slagit in.

Pernilla Solberg lägger till:
- Jag vet att Petter så gärna ville att Johan skulle vinna I år. Vi har jobbat så bra som team, allt har varit så öppet, vi har delat allt och du vet, jag känner att vi skapat ett team …kanske man kan säga, av gentlemen. De gjorde en överenskommelse när allt det här startade och de har båda varit helt raka och ärliga hela året. 

Petter och jag älskar det, han älskar att tävla tillsammans med Johan och vi älskar att dela teamet med vår nye världsmästare!
- Detär helt santsom Pernilla säger. Vi har jobbat tillsammans. Vi har pratat om det hela året och jag är säker på att några tröttnat på att höra mig säga det, men jag bryr mig inte – det här är det bästa teamet i världen. Killarna från Volkswagen och killarna från Torsby (PSRX bas) är helt fantastiska och tillsammans skapade de den här otroliga bilen och det här teamet.

- Och idag använde jag de verktyg de gett mig blev världsmästare. Den här dagen kommer jag aldrig att glömma i hela mitt liv. Jag vill tacka, inte bara teamet utan även min familj som hjälpt mig att uppnå det här.

Bara ett par ord för siffernördarna. Johans femte seger i rad under en säsong är ett rekord och det är även hans totala segrar under året. Sex segrar.

Result från Lettlands World RX:

 1. Johan Kristoffersson - 5m06.673s
 2. Mattias Ekström - 5m09.038s 
 3. Sébastien Loeb - 5m10.592s           
 4. Andreas Bakkerud - 5m11.207s
 5. Janis Baumanis - 5m16.726s
 6. Nico Müller - 5m27.649s  

Förarmästersskapet:

 1. Kristoffersson - 271 poäng
 2. Solberg -209 poäng
 3. Ekström - 204 poäng
 4. Loeb - 194 poäng
 5. Bakkerud - 165 poäng
 6. Hansen - 152 poäng

Teammästerskapet:

 1. PSRX Volkswagen Sweden - 480 poäng
 2. Team Peugeot-Hansen - 346 poäng        
 3. EKS - 274 poäng

 

Svensk-norsk storsatsning i FIA World RX.

Trefaldige världsmästaren Petter Solberg skapar rallycrossens dream team i samarbete med Volkswagen Sverige inför VM-säsongen 2017 och tar med sig fjolårets silvermedaljör Johan Kristoffersson i nya storsatsningen.

Svensken och norrmannen kommer att köra varsin fyrhjulsdriven Volkswagen Polo RX Supercar som är utvecklade hos Volkswagen Motorsport i Tyskland. Stjärnduon får i och med det en fantastisk möjlighet att tillsammans fightas om guldet i mästerskapet under denna säsong. 2014-2015 års världsmästare Petter Solberg kommer ha det sportsliga huvudansvaret i nya Petter Solberg World RX Team med stöd av Volkswagen Sverige och deras återförsäljare. Solbergs tar med sig sitt privata rallycrossteam från de sista fyra åren i satsningen. Bilar och teknisk support kommer från  Volkswagen Motorsport i Hannover, Tyskland. Petter Solberg World RX Team kommer fortsättningsvis vara baserat i värmländska Torsby.

Det är tredje året som Volkswagen Sverige och deras återförsäljare supportar en satsning inom rallycross på högsta nivå. I år är förväntningarna extra högt ställda.

2017 års världsmästerskap inleds i Barcelona 31 mars, mästerskapet består av 12 VM-tävlingar och avslutas i Sydafrikanska Kapstaden den 12 november.

FIA World Rallycross Championship 2017
 • 31 mars - 2 april Spanien, Barcelona
 • 21 - 23 april, Portugal, Montalegre
 • 5 - 7 maj, Tyskland, Hockenheim
 • 12 - 14 maj, Belgien, Tacheny
 • 26 - 28 maj, Storbritannien, Lydden Hill
 • 9 - 11 juni, Norge, Hell - Lanke
 • 30 juni - 2 juli, Sverige, Höljes
 • 4 - 6 augusti, Kanada, Trois-Rivière
 • 1 - 3 september, Frankrike, Loheac
 • 15 - 17 september, Lettland, Bikernieke
 • 29 september - 1 oktober, Tyskland, Estering
 • 10 november, Sydafrika, Killarney