2.2.0.4_0, 2017-05-15 14:52:25

Rallycross.

Rallycross.

Norska Hell ett himmelrike för Johan Kristoffersson.

2017-06-11
Johan Kristoffersson vinner sensationellt i Hell och ökar sin ledning i mästerskapet.

Johan Kristoffersson tog en sensationell andra seger på tre omgångar och utökade sin ledning över försvarande världsmästaren i FIA World Rallycross, Mattias Ekström, med åtta poäng vid dagens tävling i Norge.

Och det var inte bara den svenska superstjärnan som lämnade Hell på gott humör. Ett hat-trick i segrar för PSRX Volkswagen World RX Team Sweden ger det Torsby-baserade teamet en ledning över Peugeot-Hansen med 81 poäng. Än en gång dominerade Volkswagen Polo GTI Supercar föreställningen genom att vinna Q3 (Kristoffersson), Q4 (Petter Solberg), en semifinal och naturligtvis finalen.

Johan drog ifrån i finalen och kunde ta översta platsen på prispallen före Andreas Bakkerud och Sébastien Loeb. Den överförtjuste segraren medgav att hans senaste seger till och med minskade smärtan i foten efter en litet ovanlig olycka. Johan fick ena foten påkörd av en Peugeot-mekaniker före första heatet på lördagen och kämpade med svåra smärtor genom hela tävlingen. Tuffingen från Arvika vägrade att låta sig undersökas av läkare och insisterade på att köra loppet trots smärtorna

- Det är fantastiskt, säger han, jag säger det än en gång men det här teamet är verkligen speciellt. Sättet som vi samarbetar på och skapar de här resultaten. Det här var en tuff weekend. Det var inte så lätt igår med de blöta förhållandena, men idag var vår Polo GTI Supercar helt sensationell.

-Finalen var faktiskt OK, inga konstigheter och gick enligt plan. Jag känner för Petter som inte kom till final, särskilt som det här är hans hemmabana. Nästa gång tävlar vi på min hemmabana och jag hoppas verkligen jag kan göra samma resultat då igen. Men nu firar vi ännu en seger.

Med den tredje segern på sex omgångar utökar PSRX Volkswagen Sweden sin ledning i team-mästerskapet i FIA World Rallycross med otroliga 81 poäng före Peugeot-Hansen.

Ägaren till teamet PSRX Volkswagen Sweden missade finalen för första gången den här säsongen. Den tvåfaldige världsmästaren i FIA World Rallycross, var ordentligt frustrerad efter att ha blivit avkörd i semifinalen.

- Det är naturligtvis en besvikelse att vi inte kunde fortsätta den otroliga sviten med två bilar i finalen, säger Petter Solberg. Jag måste säga att jag är så besviken över vad som hände i semifinalen, det här är andra gången den här killen kör mig av banan i mitt hemmarace. Jag vet inte vad annat jag ska säga om det här. Det är inte rätt.

- Det har varit en tuff weekend, men vi gjorde några bra resultat. Att vinna Q4 för viktigt för mig och det kändes bra inför semifinalen, och sedan händer det här.

- Ok vi får se till det positiva. Johan vann och jag är så stolt över honom och hela teamet. Vi ökade på vår ledning i team-mästerskapet och det är vad vi tar med oss härifrån. Norge och Hell svek mig än en gång men jag kommer tillbaka nästa säsong.

Resultat från World RX i Hell, Norge

 1. Johan Kristoffersson - 3 m 57,461 s
 2. Andreas Bakkerud - 3 m 59,408 s
 3. Sébastien Loeb -  4 m 01,276 s          
 4. Mattias Ekström -  4 m 01,728 s
 5. Timmy Hansen -  4 m 01,897 s
 6. Timur Timerzyanov - 4 m 03, .875 s

Ställningen i förarmästerskapet:

 1. Kristoffersson - 151 poäng
 2. Ekström - 143 poäng
 3. Solberg - 134 poäng
 4. Hansen  - 102 poäng
 5. Loeb - 102 poäng
 6. Bakkerud - 100 poäng

Ställningen I team-mästerskapet:

 1. PSRX Volkswagen Sweden - 285 poäng
 2. Team Peugeot-Hansen - 204 poäng      
 3. EKS - 198 poäng

Nästa omgång i FIA World RX går den 30 juni - 2 juli, Sverige, Höljes

Svensk-norsk storsatsning i FIA World RX.

Trefaldige världsmästaren Petter Solberg skapar rallycrossens dream team i samarbete med Volkswagen Sverige inför VM-säsongen 2017 och tar med sig fjolårets silvermedaljör Johan Kristoffersson i nya storsatsningen.

Svensken och norrmannen kommer att köra varsin fyrhjulsdriven Volkswagen Polo RX Supercar som är utvecklade hos Volkswagen Motorsport i Tyskland. Stjärnduon får i och med det en fantastisk möjlighet att tillsammans fightas om guldet i mästerskapet under denna säsong. 2014-2015 års världsmästare Petter Solberg kommer ha det sportsliga huvudansvaret i nya Petter Solberg World RX Team med stöd av Volkswagen Sverige och deras återförsäljare. Solbergs tar med sig sitt privata rallycrossteam från de sista fyra åren i satsningen. Bilar och teknisk support kommer från  Volkswagen Motorsport i Hannover, Tyskland. Petter Solberg World RX Team kommer fortsättningsvis vara baserat i värmländska Torsby.

Det är tredje året som Volkswagen Sverige och deras återförsäljare supportar en satsning inom rallycross på högsta nivå. I år är förväntningarna extra högt ställda.

2017 års världsmästerskap inleds i Barcelona 31 mars, mästerskapet består av 12 VM-tävlingar och avslutas i Sydafrikanska Kapstaden den 12 november.

FIA World Rallycross Championship 2017
 • 31 mars - 2 april Spanien, Barcelona
 • 21 - 23 april, Portugal, Montalegre
 • 5 - 7 maj, Tyskland, Hockenheim
 • 12 - 14 maj, Belgien, Tacheny
 • 26 - 28 maj, Storbritannien, Lydden Hill
 • 9 - 11 juni, Norge, Hell - Lanke
 • 30 juni - 2 juli, Sverige, Höljes
 • 4 - 6 augusti, Kanada, Trois-Rivière
 • 1 - 3 september, Frankrike, Loheac
 • 15 - 17 september, Lettland, Bikernieke
 • 29 september - 1 oktober, Tyskland, Estering
 • 10 november, Sydafrika, Killarney