2.3.47.2, 2017-10-10 18:26:25

Rallycross.

Rallycross.

Kristoffersson avslutar jubelsäsongen med ännu en seger.

2017-11-12
Petter Solberg och Johan Kristoffersson har dominerat 2017 års säsong och Johan vann även årets sista race.

Johan Kristoffersson, som redan är årets världsmästare i FIA World Rallycross, dominerade den sista omgången av 2017 års säsong och tog en otrolig sjunde seger i Kapstaden i helgen.

World RX i Sydafrika var en nästan perfekt händelse i vad som varit en spännande och lysande säsong för PSRX Volkswagen World RX Team Sweden. Efter ett tillfälligt bakslag i det senaste racet i Tyskland var Johan tillbaka i toppform när serien kom till Afrika för första gången. Den svenska superförarens senaste seger betyder att han stått på pallen 10 gånger av tolv. Det kan inte bli mycket bättre än så på motorsportens elitnivå.

– Säsongen har varit helt otrolig, säger Johan.

– Jag kan knappt tro vad jag lyckats med. Än en gång måste jag tacka Petter Solberg (ägare av teamet PSRX Volkswagen Sweden) och hela teamet – tillsammans har vi varit så starka hela säsongen. Jag trodde att det skulle var möjligt när vi pratade om det i början av säsongen, men att vi lyckades så här bra är fantastiskt.

– Det här var ett fantastiskt sätt att avsluta säsongen. Den sjunde segern innebär att jag vunnit mer än hälften av loppen – det är inte ett dåligt år!

Trefaldige världsmästaren och team-ägaren Petter Solberg kämpade mot Mattias Ekström om andraplatsen i 2017 års förarmästerskap i World RX. Ett silver att lägga till teamets guldmedalj och till team-kollegan Johan Kristofferssons guld skulle ha gjort ett perfekt år.

Men till slut missade han chansen knappt.

– Det är naturligtvis en liten besvikelse att jag inte tog silvret, säger Petter Solberg, men se bara vad teamet, som inte ens existerade för ett år sedan, lyckats med! Jag är så stolt över vad vi gjort. Johan har slagit så många rekord i år och hela teamet, alla i PSRX Volkswagen Sweden har arbetat så hårt – den här helgen och det här året är tack vare den och jag kan inte tacka dem nog mycket!

– Mattias Ekström är en tuff förare och vi visste att det skulle bli en hård kamp, och det blev det. I slutet på semifinalen var vi så nära varandra att det var helt otroligt, och samma sak i finalen. Jag försökte allt men det gick inte att passera honom. Men det är OK. Vi har tagit tillräckligt många guld för ett år

Result från Sydafrikas World RX

 1. Johan Kristoffersson - 4 m 23,751s
 2. Timmy Hansen - 4 m 24,669s
 3. Mattias Ekström - 4 m 26,702s
 4. Petter Solberg -  4 m 27,168s
 5. Timo Scheider - 4 m 29,189s
 6. Kevin Hansen - bröt tävlingen

2017 års World RX, förarmästerskapet:

 1. Kristoffersson - 316 poäng
 2. Ekström - 255 poäng
 3. Solberg - 252 poäng
 4. Loeb - 214 poäng
 5. Hansen - 201 poäng
 6. Bakkerud - 194 poäng

2017 års World RX, team-mästerskapet

 1. PSRX Volkswagen Sweden - 543 poäng
 2. 2 Team Peugeot-Hansen - 415 poäng      
 3. 3 EKS - 380 poäng

 

Svensk-norsk storsatsning i FIA World RX.

Trefaldige världsmästaren Petter Solberg skapar rallycrossens dream team i samarbete med Volkswagen Sverige inför VM-säsongen 2017 och tar med sig fjolårets silvermedaljör Johan Kristoffersson i nya storsatsningen.

Svensken och norrmannen kommer att köra varsin fyrhjulsdriven Volkswagen Polo RX Supercar som är utvecklade hos Volkswagen Motorsport i Tyskland. Stjärnduon får i och med det en fantastisk möjlighet att tillsammans fightas om guldet i mästerskapet under denna säsong. 2014-2015 års världsmästare Petter Solberg kommer ha det sportsliga huvudansvaret i nya Petter Solberg World RX Team med stöd av Volkswagen Sverige och deras återförsäljare. Solbergs tar med sig sitt privata rallycrossteam från de sista fyra åren i satsningen. Bilar och teknisk support kommer från  Volkswagen Motorsport i Hannover, Tyskland. Petter Solberg World RX Team kommer fortsättningsvis vara baserat i värmländska Torsby.

Det är tredje året som Volkswagen Sverige och deras återförsäljare supportar en satsning inom rallycross på högsta nivå. I år är förväntningarna extra högt ställda.

2017 års världsmästerskap inleds i Barcelona 31 mars, mästerskapet består av 12 VM-tävlingar och avslutas i Sydafrikanska Kapstaden den 12 november.

FIA World Rallycross Championship 2017
 • 31 mars - 2 april Spanien, Barcelona
 • 21 - 23 april, Portugal, Montalegre
 • 5 - 7 maj, Tyskland, Hockenheim
 • 12 - 14 maj, Belgien, Tacheny
 • 26 - 28 maj, Storbritannien, Lydden Hill
 • 9 - 11 juni, Norge, Hell - Lanke
 • 30 juni - 2 juli, Sverige, Höljes
 • 4 - 6 augusti, Kanada, Trois-Rivière
 • 1 - 3 september, Frankrike, Loheac
 • 15 - 17 september, Lettland, Bikernieke
 • 29 september - 1 oktober, Tyskland, Estering
 • 10 november, Sydafrika, Killarney