2.17.94.1, 2019-07-05 00:05:51

Så här kör du längre och förbrukar mindre.

Hur långt du kan köra på en laddning beror på många saker. Några av de saker som påverkar mest är yttertemperaturen, väglaget och hur mycket du behöver använda utrustning som förbrukar el, till exempel värme och air condition. Här är några tips på hur du får maximal räckvidd utan att kompromissa med komforten.

Klimatsmart

Var klimatsmart.

Använd bara de funktioner som du behöver. I infotainmentsystemet finns ”Räckviddsmonitor”. Den visar aktuell laddningsnivå, och vilken potential du har att förlänga räckvidden genom att stänga av till exempel stolsvärme eller bakruteuppvärmningen.

Välj rätt körprogram. Med Mode-knappen som sitter vid växelväljaren kan du välja Eco. Då förbrukar klimatanläggningen mindre energi, som istället kan användas till att driva bilen.

Komplettera med parkeringsvärmare eller kupévärmare. Den värmer upp kupén snabbare och effektivare medan du laddar. Se Laddsmart.  

image

Ladda smart.

Värm upp kupén medan du laddar bilen. Då behöver du inte använda batteriets energi till att värma upp kupén. Programmera en ivägkörningstid (genom infotainmentsystemet eller appen), så värmer systemet upp bilen under de sista 30 minuterna. På motsvarande sätt kan systemet ventilera bilen när det är hett ute, så att klimatsystemet inte behöver använda energi från bilens batteri medan du kör.

Installera en Wallbox. För det första för att det ger en säker laddning, för det andra för att bilen laddas snabbare, och för det tredje för att kapaciteten är större och räcker till att både ladda bilens batterier och värma upp bilen.

Ställ in laddningsprofil. Här kan du ställa in minsta laddningsgräns, som bilen börjar laddas upp till så fort den ansluts. Den nivån ska räcka till kortare resor inom kort – till exempel till kvällens träningar eller till matbutiken. Därefter laddar bilen optimalt för att nå övre laddningsgräns vid den förprogrammerade ivägkörningstiden. Anledningen till att det kan vara idé att inte sätta övre laddningsgränsen helt till 100% är att då är batteriet helt fullt och då går energiåtervinningseffekter i början av körningen förlorad. 

Laddningen styrs med Car-Net e-remote appen på smartphone på sin

Styr med smartphone.

Med Car-Net och appen kan du enkelt använda din smartphone för att styra uppvärmning, laddning och ivägkörningstider, och andra onlinetjänster som ingår i alla elbilar och laddhybrider från Volkswagen. Du börjar med att skapa ett konto genom Car-Net kundportal (volkswagen-carnet.com). Sedan laddar du enkelt ned appen från App-store eller Google Play.

image

Fråga oss eller en återförsäljare.

Har du fler frågor om laddningen, körningen eller annat om din laddhybrid eller elbil? Du är alltid välkommen att kontakta din återförsäljare, som gärna hjälper till.