2.17.94.1, 2019-07-05 00:05:51
Volkswagen ordbok

I.

Infotainment-system

Fler och fler nya informations-, underhållnings- och kommunikationssystem uppfyller de ständigt ökade kraven på komfort och säkerhet i moderna fordon. Radioanläggningen tillhör standardutrustningen, som kompletteras med mobiltelefon, navigationssystem, TV- eller DVD-uppspelning osv. För att föraren skulle slippa hantera en mängd olika system utvecklades en central display- och betjäningsenhet, Infotainmentsystemet, med vilket i stort sett samtliga av fordonets funktioner kan hanteras via ett intuitivt användargränssnitt. Via huvudmenyraden, menyberoende funktionsknappar och knappar på multifunktionsratten kan Infotainmentsystemets alla funktioner betjänas.

Indrarödreflekterande glas

Glas är mycket genomsläppligt för infrarött ljus (värmestrålning). Medan vanligt glas endast reflekterar UV-strålar kan värmestrålningen passera i det närmaste obehindrat. Endast genom en specialbeläggning baserad på en silverlegering reflekteras även en stor del av det långvågiga infraröda ljuset.

Detta minskar kraftigt passagerarnas värmekänsla till följd av värmeinstrålning.

Infällbar dragkrok

Beroende på fordonet kan dragkroken fällas ut elektriskt eller för hand. Dragkroken låses upp via ett reglage eller en spak i kupén. Infällningen av dragkroken måste alltid göras för hand efter att dragkroken först har låsts upp. I infällt läge försvinner dragkroken helt in under bilen.

Innerbackspegel med automatisk avbländning

Den automatiskt avbländande innerbackspegeln bidrar till att öka komforten och säkerheten vid körning i mörker då den förhindrar bländning från strålkastarna på bakomvarande fordon. Backspegeln består av ett spegelelement och elektronik med två ljussensorer. Elektroniken känner av ljusinfallet framifrån och bakifrån via ljussensorer. Om ljusinfallet är större bakifrån än framifrån förmörkas spegeln i motsvarande grad. Dessutom har spegelytan ett elektrolytskikt, som kan liknas vid LCD-displayen på en mobiltelefon. Elektrolyterna består av likformiga kristaller. Genom att lägga på en spänning vänds kristallerna i en viss vinkel. Denna vinkel avgör hur mycket av ljuset som reflekteras. Spänningsstyrkan avgör hur mycket spegelglaset förmörkas. Mörkereffekten och den efterföljande uppljusningen sker i det närmaste omedelbart och steglöst. Eftersom föraren inte behöver vinkla backspegeln med handen för att ta bort bländningen kan denne istället hålla kvar händerna på ratten. Detta höjer säkerheten.

ISOFIX-system

ISOFIX är ett initiativ från kända biltillverkare att ta fram en enhetlig och optimal standard för montering av bilbarnstolar. ISOFIX är ingen officiell DIN-norm.

ISOFIX-bilbarnstolar är utrustade med en förenklad infästningsanordning. ISOFIX-bilbarnstolar kan monteras i alla fordon som är utrustade med motsvarande ISOFIX-fästen. Bilbarnstolsförberedelsen består av två fästöglor som är monterade i karossen. ISOFIX-kompatibla bilbarnstolar förankras i ankaret med hjälp av två låsarmar.

ISOFIX-bilbarnstolar är enkla att montera och erbjuder på grund av sin stabila infästning i karossen högsta möjliga säkerhet. Alla Volkswagens bilmodeller är utrustade med ISOFIX-fästen bak.

Isolerglas

Det värmedämpande infrarödreflekterande glaset gör att temperaturen i kupén hålls på en behaglig nivå. Glaset begränsar uppvärmningen av kupén vid höga utetemperaturer och ökar de åkandes komfort. På bilar med klimatanläggning sänker det infrarödreflekterande glaset dessutom bränsleförbrukningen eftersom det går åt mindre energi för att kyla luften till den önskade komforttemperaturen. Detta sänker bränsleförbrukningen och utsläppsnivåerna.